От х:

Днес в x:

Диаманти в метеорит от Нубийската пустиня са от изчезнала планета от Слънчевата система

    Алмахата Сита е рядък случай за изследоватрелите. Това е първият метеоритен материал от астероид, проследен от космоса до удара му със Земята. Алмахата Сита се оказва и рядък вид метеорит, наречен урелит, който има необичаен състав в сравнение с други скалисти метеорити - съдържа много въглерод под формата на нанодиаманти.

    Малките диаманти, открити в този метеорит, показват, че той произхожда от зизчезнала планета от най-ранните дни на Слънчевата система. Това е удивително откритие, което ще помогне на учените да разберат повече как се образуват планетите.

    Според изследователи от École Polytechnique Fedérale de Lausanne, диамантите от астероида са се образували при налягане, съответстващо на ранните протопланети на Слънчевата система.

    Астероидът Алмахата Сита паднал в нубийската пустиня през октомври 2008 г. Сега изследователите, ръководени от планетарния учен Фаранг Набие, изследвали диамантените включвания в метеорита и са открили сравнително големи, индивидуални диамантени кристали до 100 μm, които не биха могли да се формират по друг начин, освен в дълбините на планета.

    Другото очарователно нещо на диамантите е, че докато се образуват, те често улавят минерали, които се намират в обкръжаващата ги среда. Използвайки трансмисионната електронна микроскопия и електронната спектроскопия, екипът анализира диаматите от Алмахата Сита, за да види какви са техните минерални примеси.

    Те открили в диаманта хромит, фосфат и желязо-никелов сулфид, със състав и морфология, които могат да се появят само при по-голямо налягане от 20 гигапаскала - почти 200 000 пъти по-голямо от атмосферното налягане в морското равнище.

    На Земята повечето диаманти се формират около 4,5 гигапаскала

    На база тези резултати екипът заключава, че диамантите в Алмахата Сита са се образували в протопланета с размер между този на Меркурий до Марс. 

    "Въпреки че това е първото убедително доказателство за такова огромно тяло, което оттогава е изчезнало, неговото съществуване в ранната Слънчева система е прогнозирано от моделите на образуването на планетите", пишат изследователите в своята статия.

    "Тела с големина на Марс са били често срещани и или се се скупчили, образувайки по-големи планети, или са се сблъскали със Слънцето или са били изхвърлени от Слънчевата система."

    Изследването е публикувано в Nature Communications.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини