От х:

Днес в x:

13-годишно момче и археолог аматьор откриха „важна“ находка в Германия

13-годишно момче и археолог аматьор откриха „важна“ находка в Германия, която може да принадлежи на датския крал Харалд I Синезъби, който разпространява християнството в Дания, пише „Гардиън“.

Рене Шьон и ученикът му Лука Малашниченко търсили съкровище с металотърсачи на северния остров Рюген през януари, когато се натъкнали на находката. Първоначално смятали, че са открили парче алуминий. Но впоследствие разбрали, че са се натъкнали на сребро.

През уикенда регионалната археологическа служба започнала разкопки върху площ от 400 квадратни метра. Открито е съкровище, което се свързва с Харалд I Синезъби, който е управлявал от 958 г. до 986 г. след Хр.

Открити са украшения, чук на Тор и около 600 монети, от които повече от 100 са от управлението на Синезъби, който е контролирал днешна Дания, Северна Германия, Южна Швеция и части от Норвегия.

"Това съкровище е най-голямото откритие на монети на Синезъби в южната част на Балтийско море и следователно е от голяма важност", каза водещият археолог Михаел Ширен пред ДПА.

Най-старата монета е дирхам от Дамаск, който датира от 714 г. след Хр., а най-новата е от 983 г. след Хр.

Предполага се, че находката е заровена в края на 980 г. след Хр. През този период кралят е отпътувал за Померания, където умира през 987 г. след Хр.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини