От х:

Днес в x:

Българите очакват световна война

Мнозинството от българите виждат реална опасност от световна война. Повече от половината нашенци смятат, че съществува реална опасност от глобален военен конфликт. Това сочи втората част от резултатите от експресен сондаж по актуални теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи от "Галъп интернешънъл".

53% от анкетираните са заявили, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната. Общо 34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

62% намират, че Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Таип Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни.  

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т.н.

Haskovo.net

 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    11
    111111_1523274922
    7 0
    14:55, 9 апр 2018
    защо под статията слагате подпис haskovo.net, при положение че статията ви е копирана, дори и снимката
  • 2
    А.
    А.Войнов
    5 0
    16:45, 9 апр 2018
    Не, няма опасност от световна война, тя вече започна!
  • 3
    Ни
    Никола
    4 0
    20:29, 9 апр 2018
    Вие май нямате какво друго да пишете, че създавате напрежение сред хората. Преди да публикувате подобни статий, съдържащи национално проучване, се консултирайте с правилните източници. А за още по точна информация направете сравнение външни източници.
    Цял живот на Бългсрина се предлагат новини с негативни, стресиращи и ненужни за състоянието на държавата новини.
    Замислете се за вътрешна промяна инструкторитане на предоставяната от вас информация.
Последни новини