От х:

Днес в x:

Орбан и националистите превзеха над три четвърти от парламента

Партията на премиера Виктор Орбан запазва конституционното мнозинство от две трети от депутатите в парламента и заедно с национал-популистите от "Йобик" изтласкват в периферията всички останали политически сили. Това сочат първите офицални прогнозни данни на Централната избирателна комисия на Унгария след неделните парламентарни избори. Те преминаха при рекордна активност, а резултатите сочат, че управляващата "Фидес" е успяла да мобилизира избирателите си максимално, съобщава "Дневник".
 
При преброени 74.6% от гласовете "Фидес" получава почти 50% от гласовете или 134 (над 67.3%) от 199 места, а "Йобик" - 20% или 26 депутати (13% от народните представители). Това означава, че всички други алтернативи за развитие на Унгария ще бъдат представени от 39 депутати. От тях социалистите ще контролират 20 места. Спрямо предишните избори "Фидес" добавя един депутат, "Йоббик" - 4, но социалистите губят 12.
 
Две малки леви партии - DK и LMP, печелят 9 и 8 депутатски места и с това приключва представителството на политически сили в парламента.
 
Габор Вона, лидерът на "Йоббик", и цялото ръководство на социалистическата партия веднага подадоха оставки.
Първите коментари пред картата с резултатите от секциите са, че в селските райони и малките градове на практика опозицията е ликвидирана. "Йоббик" ще опонира на Орбан крайно десни позиции, включващи и силни симпатии към авторитарните действия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
 
Либералните и проевропейски сили са критикувани, че са останали с оскъдна подкрепа в някои райони на космополитната столица отчасти заради удобната за управляващите избирателна система, но и заради "интелектуално високомерие" и неспособност да създадат близост с обикновените унгарци.
 
Орбан печели трети пореден премиерски мандат (и четвърти, ако се брои този от 1998-2002 г.) и то с още по-убедителен резултат. Реакциите на това са разнопосочни. От една страна има такива, които го възхваляват като забележителен дясноцентрист, който в ЕС отстъпва по продължителност на управлението си само на канцлера Ангела Меркел. От друга го критикуват, че с все по-авторитарни методи е използвал демократичния инструмент на изборите, за да накара унгарците в крайна сметка да гласуват за евроскептични и за антиевропейски сили.В първото си изявление в изборната нощ Орбан каза, че високата избирателна активност е отхвърлила всякакви съмнения за това какво иска унгарският народ. Резултатите ни дават възможност да защитим Унгария, добави премиерът и благодари за пряката подкрепа, която получи от управляващите в Полша.
 
"Ройтерс" коментира, че сега вероятно следва засилване на централноевропейския евроскептичен алианс с Полша, подкрепян от новата власт в Австрия. Те критикуват опитите на Париж и Берлин за задълбочаване на интеграцията в ЕС и създават все по-задълбочаващ се разлом във визията на Централна и Западна Европа за посоката, в която трябва да се развива съюзът.
 
 
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини