От х:

Днес в x:

За първи път в Хасково „Стабат матер“ от Перголези на Великденския концерт

Най-известното произведение на Джовани Батиста Перголези „Стабат матер“ ще прозвучи във Великденския концерт, който общината ще подари на любителите на класиката в Хасково.

Написано за двама солисти и оркестър 12-частовото произведение ще бъде изпълнено от местния камерен оркестър с диригент Цанислав Петков. Гост-солисти са сопранът Линка Стоянова и Петя Петрова – мецосопран.

Бароковото произведение ще звучи в Хасково за първи път. Солистките работят с местния камерен оркестър също за първи път, дори познанството между двете тръгва сега от Хасково.

От сцената на театър „Иван Димов“ от 19 часа утре вечер зрителите ще чуят една добра спойка, която води началото си обаче от редица случайности. Или може би пък стечението на обстоятелствата идва да покаже, че всъщност няма нищо случайно, разказа за началото на проекта диригентът Цанислав Петков.

Първоначалният замисъл при подготовката на велиденския концерт в Хасково е била като гост-солисти в него да участват певици от Флоренция. Поради здравословни причини обаче те отказват визитата. Тогава на помощ на своя колега от камерния оркестър се отзовава диригентът на детския хор „Орфей“ Елена Цветкова, която го свързва с диригент-постановчика на Старозагорската опера Младен Станев. Той пък прави връзката  със солистките на концерта, които утре ще излязат на сцената.

Линка Стоянова е от Варна и е солистка на Варненската опера. Петя Петрова е от София и е част от Старозагорската опера. Случайността събира двете под диригентската палка на Цанислав Петков в Хасково. Още едно стечение на обстоятелствата прави спойката за великденския концерт в Хасково между певиците и камерния оркестър, с който утре вечер участват, бърза и лесна. Когато получават поканата, и двете певици репетират „Стабат матер“. „Получи ни се много добре. И с двете ни гостенки се работи много леко, защото са солистки със сериозен опит, от резултата ще са доволни и зрителите“, промотира събитието Цанислав Петков.

„Може би в изкуството няма нищо случайно. Когато човек иска да направи нещо с душа, то нещата се подреждат без да е нужно да се мислят допълнително. Много е приятно да се работи с Камерния оркестър на Хасково. Всички са много концентрирани и работят наистина с хъс за публиката си. Затова мисля, че концертът на четвърти април ще се получи много добре“, смята Линка Стоянова.

"Пея „Стабат матер“ още откакто съм завършила Консерваторията, изпълнявала съм го с различни партньори и с различни формации, но отново има емоция в мен. Въпреки че е едно от най-изпълняваните произведения по това време на годината, то никога не уморява ухото и винаги докосва слушателя. Това, което ще чуят утре вечер зрителите на Хасково, наистина ще е много искрено и лично“, казва  Петя Петрова.

И двете солистки аплодират работата с оркестъра на маестро Цанислав Петков.

„Стабат матер“ е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Музиката върху поемата Дж.Б. Перголези пише буквално до последния си дъх. Той композира 12-те части „Стабат матер“, когато е на 26 години. Тогава умира от туберкулоза. 

Във великденския концерт с църковни песнопения участва и Детски хор "Орфей" с диригент Елена Цветкова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Пе
    перголези
    3 -3
    15:11, 3 апр 2018
    авторката да ти кажа че барока се заражда през 16-ти век, а това произведение е от 13-ти. малко трудно да е бароково произведение. правописа ви няма да коментирам - имате си уж редактор.
    • Хм
      ХМ
      5 0
      15:44, 3 апр 2018
      Интересно, как ще е от 13-ти век, като Джовани Батиста Перголези е роден през 1710 г., а “Stabat Mater” е композирано през 1736 г. :))))
  • 2
    Кр
    Красимира Славова
    3 0
    15:13, 3 апр 2018

    Направете си нужните ви справки по -задълбочено. А за правописа ви няма да коментирам. Хубав ден!

  • 3
    Ех
    ехаааааа
    11 0
    16:07, 3 апр 2018
    Наслада за душата! Благодарим! Кой каза, че след Милена Трендафилова няма да има култура в Хасково..тц тц било свършило културното в Хасково. ДРУГ ПЪТ! Браво на този млад диригент Петков! Това е момчето, което благодарение на ентусиазма си поддържа един изключително аристократичен дух в нашия град. Не някви зам кметки или каквито и да са. Ето това са хората , които държат духа жив- Камерен оркестър Хасково. Благодарим!!!
Последни новини