От х:

Днес в x:

Бизнесът обяви код “оранжево“ за протести срещу американските централи у нас

Бизнестъ се готви за протести за произвежданата ел. енергия от амеркинските централи у нас, и то не на шега, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, , който заедно с други ръководители на работодателски организации, се среща с омбудсмана Мая Манолова

„Вдигаме степента на готовност за протести от жълта на оранжева“, заяви той. Протестите се готвят пред Мариците и ТЕЦ Варна и ще е под мотото "Искаме и ние като американските централи".

Причината за недоволството е, че според индустриалците от джоба на потребителите американските централи вземат 486.4 млн.лева за едногодишен регулаторен период. “НЕК купува скъпо и прескъпо от тези централи. А и по договорите с тях им плащаме дори когато не произвеждат. Плаща им се за разполагаемост", посочи Велев. Според изчисленията от едно семейство тези централи изземват непазарно за година 161 лева.

Бизнесът е изчислил, че американските централи генерират такава печалба, каквато няма и в наркобизнеса. Индустриалците настояват и за дравалянето на договорите.

"Това е грабеж", категоричен е председателят на АИКБ. По думите му вече е крайно време да се предоговорят дългосрочните договори с американските Марици.

Тъй като институциите у нас не чуват гласа на бизнеса по тази тема, индустриалците са намерили за нужно дега да сезира и омбудсманът Мая Манолова.

"Ангажирана съм с темата за цената на електрическата енергия", увери общественият защитник. Според нея в голяма степен високите цени се дължат и на преференциите на някои дружества в сектора.  Мая Маналова сподели мнението си, че  трябва да има и изменения в законодателството. Тя посочи, че планира разговар с представителите на Мариците. Ще пита и институциите за възможните сценарии за предоговаряне на договорите или прекратяването им с тези централи. Манолова обаче иска решение, при което сметката да не се плати от българските граждани.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Кръпка до кръпка
    1 0
    20:10, 2 апр 2018
    Досега 10-15 г всички от "бизнесът" къде бяха? Сега вече когато ЕС реши да ги затвори и хоп някакви "загрижени хора" се сетиха, че ни обират пладнешки с тия централи ...
Последни новини