От х:

Днес в x:

Протестът на земеделците падна след договорка с правителството

    Готвеният за трети април протест на земеделските производители пада, стана ясно след срещата тази сутрин  на Националната браншова организация при премиера Бойко Борисов, ресорния министър Румен Порожанов и вносителя на спорния законопроект за горивата Емил Димитров-Ревизоро.

    Стопаните се готвеха да извадят тракторите на улицата заради промените, предложени  в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. При подготовката си за протестите земеделците изтъкнаха, че не са търговци, а ползватели на горива. Затова и според тях нивомерите, които щяха да бъдат длъжни да поставят за закупените и съхраняваните от тях горива за собствени нужди, според законовите промени, са излишни.

    „След срещата днес са удовлетворени исканията ни, затова протестът се отменя“, съобщи за Haskovo.net организаторът на недоволството в Хасково Тенчо Тенчев от местния Съюз на зърнопроизводителите.

    “Най-силният момент на преговорите тази сутрин е фактът, че отпадна една много недообмислена промяна, готвена в закона, която щеше да рефлектира на крайния потребител чрез изискванията, които се вменяват на търговците на дребно“, коментира Тенев.

    След като духовете бяха успокоени, решението за действие е да бъдат събрани становищата на бранша, а след стигане до консунсусен текст, той да бъде внесен за разглеждане в НС.

    Новите изисквания да влязат сила след една година, като това ще даде достатъчно времева възможност на земеделските стопани да се подготвят, е друго от решенията, взети днес.

    След срещата земеделският министър Румен Порожанов припомни, че напрежението ексалира заради факта, че  земеделският производител се третира като търговец. Затова земеделците трябвало да отговорят на редица регулации, което не им се харесва. Тези регулации нарушават съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре поне в контролната си част, изтъкна Порожанов.

    Вносителят на законопроекта Емил Димитров обяви, че по молба на премиера Бойко Борисов поема ангажимента да внесе между първо и второ четене поправките на бранша и МФ, за да спести време и законът да бъде приет. Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, обеща народният представител. 

    Всички спорещи страни са "за" санкции срещу нерегламентираните бензиностанции, нелегални резервоари и срещу всички в сенчестия бранш.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Бу
      будчо
      21 -4
      13:21, 2 апр 2018
      Бате Бойко уж е пич пък който не е поискал нещо не го е получил.Първо полицаите ,сега земеделските производители.Така не се управлява държава.Това,че ще отложиш един проблем за да няма напрежение не означава,че нещата в държавата ще се оправят.Колкото и да се прави на велик той не е твърд ,решителен и последователен в действията си.Такъв беше и по отношение на решението си за Малкия мавър.Важно беше да се потуши скандала,а това ,че в Хасково никога повече няма да се чуе думата ГЕРБ няма значение за него. Тези дни Цв.Цв. и Лиляна Павлова бяха освиркани от обикновените граждани.Държавата е затънала в ***** от корупция,кражби и облагодетелстване на групировката ГРОБ,а Борисов се прави на международен фактор.Просто е смешно.
      • Но
        нов гост
        16 -3
        13:39, 2 апр 2018
        Работим на парче,пази си стола.
    • 2
      Ел
      елкин
      5 -1
      20:19, 2 апр 2018
      Много точен е първият коментарБатьката е премиер но това не го задоволява той е за ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИК от висша КЛАСА---- е поне той така си въобразява Истината е че така не се ръководи държава а тя затъва от ден на ден ------ДОКОГА няма кой да ни каже -Тодор Колев го нама даже
    Последни новини