От х:

Днес в x:

Има работни места, няма специалисти в Хасковско

Изображение 1 от 4

    Обявените свободни места в региона на Хасково, остават незаети, защото липсват специалисти с търсените компетенции. Това е един от най-важните изводи от проведената в Хасковски регион анкета с участието на бизнеса за визията на пазара на труда.

    174 работодатели от региона са участвали в пилотната анкета на Министерството на труда и социалната политика, която беше отворена о за сондиране на въпросите около пазара на труда и търсенето на специалисти в цялата страна онлайн.

    Проучването стартира с цел да се изгради реална картина от страна на работодателите за нуждите им от наемници.

    Резултатите за Хасково представи директорът на Регионалната служба по заетостта Иван Георгиев по време на днешното заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, ръководено днес от заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова.

    80 % от работодателите, отговаряли на въпросите от Хасковски регион, са от реалния сектор. Далите мнения в анкетата от областта са предимно управители и собственици на малки фирми.

    96 % от работодателите, отговаряли на въпросите, са посочили като най-важни критерии, по които подбират работниците си, тяхната мотивация и отговорност към поставените задачи, и в по-малка степен наличието на опит и компетенции. Потребностите от специалисти с висше образование, посочени от бизнеса от региона са предимно в професионалните направления:икономика, електротехника, електроника и автоматика. Търсят се още специалисти в машинното инженерство, администрацията и управлението. При среднистите преобладава търсенето в областите на производството и преработката, стопанското управление и администрацията, услугите и строителството.

    54 % от включилите се в допитването са обявили, че през следващите 6 месеца ще търсят нов персонал. Интерес има най-вече към наемането на професионалисти електротехници, машинен оператор, икономисти, машинен монтьор, продавч-консултанти, обобщи Иван Георгиев на базата на дадените в анкетата отговори.

    36,8 % от работодателите са посочили като причина за незаетите работни места в тяхната фирма липсата на кадри с изискваната квалификация и компетенция.

    Ако бъдат финансово подкрепени от държавата, близо 80 % от работодателите са заявили, че биха могли да приложат обучение на работното място.

    Обобщените данни и изводите от анкетата в Хасковска област ще бъдат изпратени за анализ в Националната агенция по заетостта.

    На заседанието си днес Комисията по заетост гласува и методиката за разпределянето на парите между Областната администрация и 11-те общини в региона на Хасково  за разработването на регионални програми за заетост през тази година. Беше избрана комисия, която ще оцени проектните-предложения и ще реши кои да бъдат финансирани. В област Хасково за субсидирана заетост през следващите 12 месеца от МТСП има отпуснати общо 250 562 лева. Всяка от 28-те области в страната е получила сума, изчислена на базата на засечките за средномесечното равнище на безработица на територията й и средния брой на регистрираните безработни в областта за предходните 9 месеца.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (37)

    • 1
      Ма
      Марин
      117 -1
      14:52, 28 мар 2018
      Като развържете кисията може и да намерите специалисти..
    • 2
      00
      001
      126 -2
      14:58, 28 мар 2018
      Ако им се дават нормални заплати ще имат и работници!!!!!!!!Те искат с трици маймуни да хващат после нямало работници ами няма да има никой не работи за мерси!!!!!!! На фона на непрекъснато растящите цени имаме заплати които с години не са актуализирани!!!!!!! Така че спрете да си чешете езиците и таш*******ите и вдигнете заплатите или затваряте измислените си фирми!!!!!!!!!!НЕЩАСТНИЦИ!!!!!!!!!
    • 3
      Ам
      Ами сега
      79 0
      15:02, 28 мар 2018

      Всичко ще си отиде на мястото.Като няма желаещи ще се вдигнат предложенията за заплати.Ако до сега са търсили хора да работят по за 500 лв на месец, сега да предложат 800.Ако не излиза сметката на работодателя тогава ще назначи по-малко хора, с повече отговорности, но и с по големи заплати.Пазарът ще се регулира.Хубаво е заплатите да започнат плавно да се качват нагоре и хората да останат на работа в България.Това ще се оправи, няма къде да ходим, вече има значително по малко хора, търсещи работа.И събираемостта на данъците става все по-добра и накрая пак отиваме до КОРУПЦИЯТА.Всеки внимава колко хора да назначи, как да дава по-големи заплати, а в същото време управляващите не си вършат работата.Какво имам предвид - ИЗМАМИТЕ С ДДС!Едни събират и внасят та свят им се завива, а други крадат, прехвърляйки от фирма на фирма и накрая продават фирмата на някой неграмотен *******!Държавата най накрая да си свърши работата и да разреши тези проблеми.Да вкара когото трябва в затвора и самите политически партии да спрат да опъват политически чадъри над бандити, които не смеем да пипнем щото са ни важни като дойде време за изборите.Политическите партии в България стават все по ВРЕДНИ!Справеливост няма и това са основните проблеми - ЛИПСАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТ И КОРУПЦИЯТА! Ако тези проблеми се решат в голяма степен, можем да си бъдем съвсем хубава държава, ако обаче се решат.

    • 4
      Ор
      Орфеец
      97 -1
      15:03, 28 мар 2018
      Не липсват специалисти с необходимата квалификация, а подходящо заплащане за тях.
    • 5
      Йй
      ййй
      67 -1
      15:25, 28 мар 2018
      "Ако бъдат финансово подкрепени от държавата, близо 80 % от работодателите са заявили, че биха могли да приложат обучение на работното място." - Държавата не е длъжна да финансира обучението на работниците и служителите в частните фирми! От къде на къде? Вместо да си купуват джипове и разни глупости, да вложат пари в обучение на необходимите кадри, да им дадат прилична заплата със съответното договорно обвързване. НО, за съжаление има едно голямо НО! В днешно време никой не може да е сигурен, било то малък, среден или по - голям бизнес, дали няма да излезе от бизнеса поради ред обективни, субективни или, извинете за мръсната дума, "европейски " причини. А, че на много хора хич не им се работи, за каквито и да било пари е от ясно по-ясно. Процесът е двустранен, който иска да получава трябва и да даде!
    • 6
      Ха
      Хасковлия
      87 -3
      15:33, 28 мар 2018
      Работодатели има, няма заплатодатели, ако ме разбирате правилно!?
    • 7
      53
      538192
      30 -13
      16:40, 28 мар 2018
      Да бе.-Затова ли има толкова безработни учители. В пенсионна възраст другарки стоят началници и вземат тлъсти заплати. Най-ярък пример е Настенката от ученическото общежитие, която само чупи стойки, благодарение на директора, който я гледа в очите. То бива алчност и наглост, ама чак пък толкоз. Няма закони за такива.
      • До
        до 538192
        22 -5
        19:45, 28 мар 2018
        Тъп-ко или тъп-чко,не познавам твоята Настенка и не ме вълнува твоят проблем,но престани да ос-6gD .раш коментарите на нормалните хора по всички публикации!Иначе заради голямата популярност която и създаваш току виж и дадат и орден!
    • 8
      Ра
      РАБОТЕЩ
      50 -1
      17:17, 28 мар 2018
      Специалисти имаааа,много ви са изискванията за мизерните заплати,които давате скъпи работодатели! Реално ако тези изисквания се отправят към вас ще избягате с 200!
    • 9
      См
      смешници
      46 -1
      17:19, 28 мар 2018
      Естествено, че няма да има. С трици маймуни не се хващат, когато се научите да си плащате за специалистите с квалификация, тогава ще има.......или другия вариант, който по скоро ще стане е, че когато се сетите че трябва да плащате и поискате да плащате, няма вече да има на кой да плащате, или както се казва късно е либе за китка!
    • 10
      Ра
      РАБОТОДАТЕЛ
      26 -33
      17:38, 28 мар 2018
      Специалисти няма. Това е . Всички приказки за... Виж коментара
      • 00
        001
        41 -1
        17:49, 28 мар 2018
        Вие в конкретния случай може и да сте прав но болшинството ваши колеги не искат да дават нормални заплати!!!!!!! Не гледайте само през вашите очи а се огледайте наоколо и вижте реалната действителност!!!!!!!!!
      • Не
        Незапознат
        17 -1
        00:38, 29 мар 2018
        Даже и в конкретният случай не е прав.Репликата ми е към 001.В следващия коментар Помака ме е изпреварил и ''ковнал''заслужено с тънкото му сметкажийство.В допълнение
        което мога да кажа към Работодател е че такъв какъвъо търси тук и да има няма да почне
        при него.Не че парите са малко за нашият град.Просто човекът разполагащ с тези екстри
        другаде би се реализирал и би получавал повече за това.В по горен коментар се казва че когато няма желаещи или не може да се намери човек да работи за 500 се предлага за 800 например.Вие а и болшинството от вас закотвяте една цена като заплата и след като никой не се озове почвате да ревете че всички сме некадърници или пък че няма специалисти.Даже и да ги няма ще направите внос ако трябва.Само че за това трябва да плащате.Споменатата сума от 2300 не знам дали е много или малко за вас.Не е и моя работа.Но след като няма желаещи ако имате възможност и желание я вдигате.Ако не можете или не желаете поне не обиждайте подред че сме оправдаващи се некадърници.При пазарната икономика която така всички искахме и възхвалявахме пазара и търсенето са свързани.Вие и всички останали трябва да разберете че пазар не означава
        фиксирането на цена за нещо да е постоянна величина.
      • 12
        123456_1522307499
        4 0
        10:11, 29 мар 2018
        Този ваш проблем е следствие именно на неплащането на реални възнаграждения през годините на т.н."демокрация".Няма да има специалисти, защото те са навън с достойно заплащане.Процеса трябва да започне отнякъде, няма нормално заплащане-няма специалисти.
      • Бр
        брейй
        6 0
        10:47, 29 мар 2018
        Ами кажете кой сте, или коя е вашата фирма , може и да се навия! Щом давате такава заплата, ако сте сериозен напишете, ако не явно сте поредния циркаджия .
    • 11
      По
      Помака
      40 -4
      19:38, 28 мар 2018
      Колега ако искаш човек с английски език вземи си секретар,ако търсиш авто-инженер ще си наемиш такъв,ако търсиш счетоводство деловодство ще си наемеш такъв специалист вие искате 3,4 специалности в едно ама не може все едно давате 650-700 лева нищо ново на фронта.
    • 12
      Ба
      Бай Ганьо
      16 -1
      21:44, 28 мар 2018
      Да,слагат работният кат ,шефовете да свикват,че след година две ,май само те ще си работят тия болни курове умрели смешници.
    • 13
      Др
      Драго
      28 -1
      22:19, 28 мар 2018
      Алоу, чорбаджиите, мрънкащи, че няма специалисти.. А КОЛКО лева заплата НЕТО ще им давате, на колко лева ще ги осигурявате, на колко ЧАСА ще работят???? А сега отговорете без да мрънкате и веднага ще ви стане ясно! И украинци няма да дойдат за тия заплати!!!! Палячовци алчни!
    • 14
      Въ
      Въпрос
      14 -7
      23:03, 28 мар 2018
      А защо г-н Георгиев на нареди проверки на държавните служби, няма да повярвате колко пенсионери работят! Вземат и пенсия и заплата, а младите като не намерят работа си хващат куфара и навън-това е трагедия, разберете и нека най-накрая някой да си свърши работата, аман от работещи пенсионери, нямат наяждане на пари-къде ще ги носите-никой не ги е занесъл със себе си и вие няма да успеете-алчни гадини такива!
    • 15
      Jo
      Joker
      17 -1
      23:03, 28 мар 2018
      Тези обещания за големи заплати сме ги чували,чували....50% и повече работят на минимална,40% на малко повече от нея!!!! Останалите са или дебели връзкари или им скъсват гъза.Толкова ли пък всички сме некадърници бе чорбаджийчета мазни!!!
    • 16
      Ra
      Rabota
      19 -2
      23:59, 28 мар 2018
      Има работодатели които се гаврят с хората и плащат заплати колкото хората да преживяват . Това никой не го отрича , но има и коректни хора които плащат адекватни заплати на труда който изискват , е за тях няма кадри щото всички са в чужбина . Тези които останаха и каквато и заплата да им дадеш все тая, за чеп не стават . Та исках да ви кажа ,че проблема е много сериозен , оставаме без кадри на всякакви позиции, утре няма да има един кадърен лекар ,инженер или стругар , а тези които не са напуснали милата ни родина не стават. Гадно, жалко , болно , но живата истина . Лошото тепърва предстои.
      • Не
        Незапознат
        4 0
        11:00, 29 мар 2018
        Върху казаното от вас заслужава човек сериозно да се замисли.Но даже да го направи нещата се излезли извън контрол и за да влязат отново в релси трябват рестриктивни мерки които няма кой да ги приложи.Лошото не предстои.Ние сме в лошото.Може би защото е в самото начало не се усеща от всички.Както казвате проблема е сериозен но никой нищо не се и опитва да направи.След като няма кой така наречените работодатели е редно те да вземат нещата в свои ръце.Да обединят критериите и изискванията си както това правят със прага на заплатите които предлагат.Твърдението че тези които са тука за нищо не стават е крайно.А крайностите както виждате ни доведоха до тук.При всички случаи има и такива каквито казвате.Кучето скача според тоягата.Тоягата е в ръцете на този който дава работата.Ако спре да я размахва безразборно и изискванията да са в съзвучие с реалноста нещата ще се променят.Най вече с Кодекса на труда който буквално в момента е написано нещо на хартия подритвано не само от тези които трябва да го спазват но и от тези които трябва да го контролират.Движещата сила на едно общество е младежта а тя избяга.Нормално.Тя иска сега не само да живее но и да може да си изкарва средствата за този живот.Тук не става.Един младеж общо казано където и да почне работа
        почват да го ''ебават''.Той,тя е млад(а),издръжлива и не само физически и затова се натоварва повече отколкото другите а не му се дава нищо за това.Даже по-лошо.При наличие там стар работник,дъртак или пенсионер както искате го кажете който по една или друга причина не може да върши да кажем качествено тази работа ще вземе по голямо възнаграждение.Е-е-е как няма да тегли майните на всички подред и да се махне от тази държава?Тези които са останали тук били мързеливи,некадърници и още наричани от този
        род епитети.Но и този който не иска да е такъв не му остава друг избор и става такъв или се захваща за нещо друго извън специалността му.По надолу има показателен коментар.Да се иска стаж който няма как да го имаш след като сега завършваш и затова да те шкартират подред.Всичките искат наготово да имат специалисти без никой да си направи труда да ги обучи на практика.Много нещо изписах но едва ли има смисъл.Както се казва кучетата си лаят а керванът си върви.Но даже и звука на лая се опитва да бъде заглушен.За по горният ми коментар ми трябваха близо 2 часа за да успея да се появи тук. Ай-пи адресите постоянно ги сменям като носни кърпички и постоянно ми се банват.Почти успяха да направят това с повечето адреси на ВПН тунел.Това което го смятах за почти невъзможно взе да става реалност.Пример как с пословична упоритост може ако на да се спре нещо поне да се ограничи.Да се направи така че да омръзне на човек да се занимава с това.Следващият път когато някой обвини че избягалите от държавата ни са страхливци защото не са се борили да помисли може ли да се води война без съюзници и съдействие.
    • 17
      Ке
      Кенанския Маймун
      13 -2
      00:00, 29 мар 2018
      Дайте 20 долара / час и си идвам :)) - И тая оферта е с 50% намаление ( понеже в БГ-то е по-е–фтино)
      ...
      На светлинни години са Хасковските работодатели от истината :))
    • 18
      Am
      AMANDA AFREDO
      0 -13
      06:02, 29 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Jo
        John
        3 0
        09:54, 29 мар 2018
        ей сега те абонирах в сто сайта за гей-порно!
    • 19
      Os
      OSMAN
      12 0
      07:05, 29 мар 2018
      Колеги,специалисти има.Има и заплащане.Но има едно НО.Човек с Висше образование току що завършил без опит и без никаква практика къде би започнал работа.Кажете ми.Отива на интервю,отговаря на изискването за образование,но работодателя го подхваща че няма необходимия стаж и опит.Кажете какво правим в този момент.И какво излиза накрая - няма специалисти.Един път така,втори път така,този специалист трябва да яде и накрая се захваща с каквото му дойде.И ИЗЛИЗА,ЧЕ НЯМА СПЕЦИАЛИСТИ С НЕОБХОДИМАТА КВАЛИФИКАЦИЯ.Аз съм един пример.
      • Jo
        John
        4 0
        10:54, 29 мар 2018
        Проблема е двустранен, първо можеш ти да работиш година за без пари, но по специалността, а може и на по-ниска длъжност, ако не ти харесва, и не получаваш нищо като знания и опит - напускаш, тука е добре да се снабдиш с подписано предизвестие без попълнена дата защото се закрепостяваш за шест месеца, това е по документи, реално, най-много да трябва да им връщаш последната заплата, плати им я в жълти стотинки!
        От друга страна, то и в анкетата личи - 80% НЯМАТ намерение да те обучават, ДАЖЕ НАЙ-НАГЛО ТВЪРДЯТ, ЧЕ ТОВА Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА, те искат да вземат МАЙМУНИТЕ на готово, а после реват, че маймуните, които се навиват да им работят не стават, е как да стават, те по-умните маймуни са станали човеци...
        И да не се лъжем един други, по статистика АЙ КЮ-то на предприемач е около 95-100, специалистите почват от 105-110, занимаващите се с наука са над 115, това обаче си е статистика от държава с двеста години свободна икономика, а тука общаци с ай-кю 80 са новите предприемачи...като добавим и над тридесет процента дял на държавата в икономиката, и клоуните на чело, цирка е пълен...
        Виж, по-долу коментара, още по време на обучението в бели държави се привличат хората на стаж, а маймуните да ходят по джунглата...

        p.s. виж си пунктуацията, доста е срамна, още по документи бих те отсвирил, ако имам думата...
    • 20
      To
      Tonich
      12 0
      09:27, 29 мар 2018
      Когато искате стругари, обучете си, дайте стипендия на ученици и помогнете на училищата . В механото, което има база и учители, стругари не са излизали от повече от десет години... Защото всички записват компютри и после отиват да берат домати в Гърция. В Автото е същото, искате автомонтьори, дайте стипендии ! При добра стипендия ще има желаещи за тези специалности . Вие ще си следите учениците и наученото, лятото ще им осигурите работа при вас, като стаж.... И така ще си имате специалисти .
      Ама трябва да се мисли за напред, не само за печалба !
    • 21
      Ти
      Ти
      5 0
      09:59, 29 мар 2018
      Ти да видиш. Майтап голям. Я......., Насенка успяла да обиколи всички компютри в общежитието, за да си слага минусчета. Хората не могат да я гледат тая пенсионерка, пък тя не спира с интригите си и се е залепила на този началнически стол с туткал. Фльорцата на директора смята, че за нея всичко е позволено, защото е велика и за нея закона не важи. Наглост без мярка.
    • 22
      ИК
      и къде са ви.......?
      3 -5
      10:37, 29 мар 2018
      И къде са ви специалистите в Хаской?
      Ако не дойдат хора от други области Хаскойчето ще ви мизерства от всяка една гледна точка!!!
      Чак и Язаки ви направиха а няма хора за него.
      Вашите специалисти са по далаверите, източването на ДДС, трафик на хора и дрога, Рекети на пътя(магистралата), Проституцията, кражбите от местните данъци и такси и още мнг. други ааа и алкохола ..........................
      • Ва
        Васко
        7 0
        10:44, 29 мар 2018
        То тва Язаки не е много оферта - около 600 лева. Има едни бонуси 280 лв с непоносими условия. И това брутно. За тия пари циганите от Меричлери са достатъчно добри специалисти.
    • 23
      Аз
      аз
      4 -1
      11:18, 29 мар 2018
      Моля ви снимайте Наска от ***********. Стана толкова популярна, а не знаем коя е? Дайте нейн линк за фейсбук или някъде другаде.
    • 24
      Тр
      Тракиец
      4 -2
      11:57, 29 мар 2018
      Специалистите наистина сме малко за град Хасково. За да ни издърпат от една фирма в друга се иска поне с 25% покачване на заплатата. Друг е въпросът с младите специалисти. Тези колеги трябва да поработят няколко години на по ниски заплати, да се ошлайфат и тогава да искат повишение на заплатата.
    • 25
      He
      Herve
      0 0
      02:13, 4 ное 2018
      Постигнете целите си в тази година 2019
      Здравейте, за вас
      Вие търсите за заем или да съживят вашите дейности, или за реализиране на проект, или да ви купя един апартамент, но уви банката ви поставя на условия, които не са в състояние.
      Повече се тревожи, ние предоставяме заеми, вариращи от 2. 000 до 900. €0 за всяко лице, което може да спази условията за получаване на определен заем с лихвен процент от 3%.
      Или имате нужда от спешни пари по други причини. Моля свържете се с нас за повече информация.
      Тел: notaryclubx@gmail.com
    • 26
      He
      Herve
      0 0
      02:24, 4 ное 2018
      Постигнете целите си в тази година 2019
      Здравейте, за вас
      Вие търсите за заем или да съживят вашите дейности, или за реализиране на проект, или да ви купя един апартамент, но уви банката ви поставя на условия, които не са в състояние.
      Повече се тревожи, ние предоставяме заеми, вариращи от 2. 000 до 900. €0 за всяко лице, което може да спази условията за получаване на определен заем с лихвен процент от 3%.
      Или имате нужда от спешни пари по други причини. Моля свържете се с нас за повече информация.
      Тел: notaryclubx@gmail.com
    • 27
      Mr
      MRr scott
      0 0
      16:19, 26 сеп 2019
      Здравейте,

      Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен заем за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много.

      Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас с вашата заявка за заем.

      Тази оферта е за сериозни хора.

      Изпратете ни имейл на адрес: accessloanfirm2030@gmail.com

      WhatsApp: +79265038734

      Сертифицирани сме,
      надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

      С Най-Добри Пожелания,
      Скот Лари
      Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез имейл: accessloanfirm2030@gmail.com
    • 28
      Ag
      Agueda
      0 0
      15:43, 26 яну 2020
      Добър ден Португали, казвам се Агуеда Нелсън Уджарак, живея в Брага. Искам всички, които се нуждаят от лош кредитен кредит, моля да се свържете с тази законна и надеждна компания, за да получите свой собствен заем днес, защото получих заема от тях преди няколко седмици. Никога не вярвах, че могат да ми отпуснат заема, докато не видя парите по сметката си. в началото аз преподавах, че са като други фалшиви мошеници, защото ме молят да платя данъчна такса, която аз размразих беше начин да изнудвам трудно спечелените си пари, добре, че се предадох и платих данъчната такса, и за най-голямото ми изненада, аз получих сигнал в размер на 10 000 евро на фона си и бързо се втурнах към банката ми, за да потвърдя дали наистина парите са там. истински парите бяха в моята сметка и съм много радостен и благодарен, затова реших да споделя това онлайн за всеки, който е трудно да се сдобие с гениален кредитор онлайн, за да побърза и да кандидатства за заем в Alden Moore Loan Company чрез техния имейл адрес на aldenmooresloanfirm@gmail.com. побързайте! Запиши се сега.
    Последни новини