От х:

Днес в x:

Двама починаха след тежка туберкулоза, лекуват хлапе от бактерия

Двама души са починали след боледуване от тежка туберкулоза през 2017 г. През изминалата година са издъхнали и четирима, също заразени с бактерия, но с придружаващи ги заболявания. Данните съобщи началникът на Диагностично-консултативния блок в белодробния диспансер в Болярово д-р Здравко Наков по повод световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. На брифинга присъства и началникът на отдел в РЗИ д-р Иван Александров.

Той поясни, че през миналата година в здравното заведение 4 пъти са проведени седмици на отворените врати, при които са преминали 245 пациенти. Изследвани са и 21 деца, като при едно от тях на възраст 12 г., е открита активна туберкулоза. Детето е изпратено за лечение в столична клиника.

Подобна кампания за безплатни прегледи имаше и през този месец в диспансера в Болярово. Тогава са преминали 69 пациенти, като 5 от тях са със съмнения за туберкулоза, а при един е потвърдена. От началото на годината пък са открити 9 нови случая на заразени хора, които към настоящия момент се лекуват в белодробния диспансер. Лечението в здравното заведение е 2 месеца при пълна изолация, след което продължава в домашни условия до 6-тия месец след заразяването, а понякога може да се наложи и до 8-мия. Специалистите препоръчват дори и болните да се излекуват, да се преглеждат профилактично на всеки 6 месеца, тъй като има случаи при които се получава рецидив.

През предходната 2016 г. също има шестима починали от активна туберкулоза и придружаващи ги заболявания.

Главният причинител на туберкулозата е бактерия. По-податливи на заболяването са алкохолици, наркомани, хора с нарушен имунитет. Първите клинични прояви на болните са обща отпадналост, кашлица, температура от порядъка на 37,1 – 37,3 градуса, загуба на тегло и нощно изпотяване. На по-късен стадий се появява и кръв при отхрачване.

Въпреки значителния напредък през последните десетилетия в борбата с туберкулозата, тя продължава да бъде една от десетте причини за смърт. По експертна оценка на Световната здравна организация над 4500 души на ден загубват живота си от болестта. Данните за Хасковска област сочат, че заболяваемостта е спаднала почти наполовина през последните 10 г. Нагласите са епидемията да бъде ликвидирана до 2030 г. в световен мащаб. В тази връзка специалистите препоръчват диагностика с цел ранно откриване на заболяването и последващо лекуване.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини