От х:

Днес в x:

Blue Origin на Джеф Безос направи следващата крачка към Марс (видео)

Космическите планове на SpaceX, BFR и навлизането на комерсиалните кораби в дълбокия космос генерира все повече успехи и съответно интерес към темата. Не толкова шумен участник в надпреварата около колонизирането на Марс е Blue Origin на Джеф Безос. Което не означава, че той не напредва в космическата надпревара. За тези, които са пропуснали - Blue Origin също приземява вертикално първата степен на ракетата си и го постигна още през 2015 год. - във видеото по-долу. Това е много атрактивно, но сега новината е по-значима.

Двигателят BE-4 на Blue Origin е тестван успешно на 65% от мощността му. Завършването на двигателя ще бъде огромен поврат за компанията.

BE-4 ще бъде един от най-мощните ракетни двигатели в света. Blue Origin обяви, че е проведено първото успешно изпитание на BE-4 само преди няколко месеца, сега компанията показва втори тест.

Двигателят BE-4 е ключова в постигането на целта на компанията да бъде основен играч в бъдещата икономика. През последната година Blue Origin се очертава като сериозна сила в аерокосмическото производство.

Разработката на BE-4 започна през 2011 г.  Двигателят  използва течен кислород и течен метан за гориво. BE-4 е двигател от 4-то поколение, създаден, за да изведе в орбиталното пространство и извън него тяхната ракета New Glenn.  Тежката ракета бе предствана точно преди година, а първото ѝ изстрелване е планирано за 2020 г.

BE-4 също е и един от първите големи източници на приходи за компанията, защото ще бъде двигател на VULCAN, тежката ракета на United Launch Alliance (ULA), което се очаква да бъде изстреляна през 2019 г.  ULA е комерсиално аерокосмическо съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin, основано през 2006 г. ULA имаше монопол върху военните изстрелвания повече от десетилетие, докато американските военновъздушни сили не сключиха договор за спътниковия GPS със SpaceX през 2016 г.

Преди дни стана ясно, че Blue Origin е подписала договор с японската Sky Perfect JSAT за извеждането на сателит през 2020 год. с ракетата New Glenn.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини