От х:

Днес в x:

Забрана за масовата беритба на 24 билки

24 вида лечебни растения попаднаха под закрила на закона. Със заповед на министъра на Околната среда и водите Нено Димов те не мога да бъдат късани от естествените им находища.

Става въпрос обаче за масова беритба, прави се изключение за количествата, събирани за лични нужди.

Сред пазените растения са лечебната дилянка, популярна като валериана, бодливият залист, мечото грозде, белият риган, исландски лишей, различните видове салеп, бял оман, момината сълза, сантонинов пелин.
И през тази година брането на мурсалският чай, дори и за лични нужди, ще се наказва с глоба. Забраната цели да се възстановят находищата му в природата.
В заповедта на министъра са определени допустимите събиране събиране количества от 11 билки от естествените находища, извън територията на трите Национални парка. Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, лудо биле, лютива тлъстига, кисел трън, лечебен ранилист.
Мерките са вследствие от заседанието на работната група от учени от ИБЕИ и ИГ към БАН и Фармацевтичния факултет към Медицински университет– София в Министерството на околната среда и водите.

За изпълнението на заповедта ще следят шефовете на Регионалните екоинспекции.

За Хасковски регион няма определени квоти за промишлено събиране на билки, тъй като няма и заявки за това от фирмите и събирателните пунктове в областта, уточниха от местната регионална инспекция по околна среда.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини