От х:

Днес в x:

8 март: Дрънчене на тигани срещу ”мачо” културата

По повод 8-и март жените по света изпратиха силни послания. Със зрелищни акции те се обявиха за повече права и против домашното насилие.

В полунощ испанските жени започнаха своята първа национална стачка. С дрънчене на тенджери, тигани, капаци, лъжици и други домакински пособия. Недоволството им е провокирано от по-ниското заплащане за жените, домашното насилие и доминиращата в страната "мачо" култура.

"Протестираме за равенство, за правата на жените и за да покажем, че не сме на по-ниско ниво. Искаме да работим, да живеем спокойно и да имаме същите права като мъжете, защото и ние сме хора и като такива имаме право на протести и стачки. Не трябва да се страхуваме да излезем и да кажем как се чувстваме или какво се е случило в живота ни. Какво сме изтърпяли само защото сме се родили жени", заяви 21-годишна работеща студентка Ева, цитирана от БНТ.

Фактите сочат, че само през миналата година в Испания са били убити 99 жени, а извършители са техните партньори. Освен това заплатите на жените са с 15% по-ниски от тези на мъжете за едни и същи позиции. Жените са натоварени и с така наречените "невидими" задачи, свързани с отглеждането на децата и домакинството.

Миналата година бяха организирани подобни стачки в много испански градове, но това е първият национален протест на жените. Очаква се той да бъде подкрепен от учители, журналисти, медицински работници и политици, включително кметиците на Мадрид и Барселона.

Според анкетата, разпространена от вестник "Паис", 82% от испанците са на мнение, че има достатъчно основания за организирането на акция срещу дискриминацията, с която се сблъскват жените.

Испанският железопътен оператор Ренфе (Renfe) обяви, че отменя над 300 влака заради днешната стачка на феминистките организации.

Кметът на Париж Ан Идалго също се включи в акция във френската столица. Тя държеше транспарант с надпис "Сега ние действаме". Това е името на движение срещу сексуалния тормоз и насилието над жени, към което вече се присъединиха повече от 160 френски актриси. Този надпис се появи и на Айфеловата кула.

Ан Идалго, кмет на Париж: Посланието ни е към мъжете и към обществото - защото нашата борба не е "против", а "за". Всеки път, когато има напредък в полза на жените, всеки път, когато в обществото има повече равенство и спокойствие и по-малко сексизъм, ще има и по-малко насилие. От това ще спечелим всички, включително мъжете.

В акцията пред Айфеловата кула взе участие и френският министър на културата Франсоаз Нисен. Новото френско движение следва примера на холивудското Time's Up. Негова цел е да набира средства в помощ на жени, желаещи да заведат дела срещу своите нападатели. За да няма повече жени, които да казват "#MeToo" - препратка към друго американско движение.

Италия отбелязва Международния ден на жената с масови транспортни стачки. Синдикатът Usb обяви, че стачката ще е 24-часова, защото борбата с всяка форма на дискриминация и насилие над жените е голяма част от общата борба на организацията.В сектора на железопътните превози стачката започна в полунощ в четвъртък и ще продължи до 21 ч. Железопътната компания Italo увери, че на 8 март ще се движат 35 от общо 70 влака. При авиопревозвачите стачката ще е от 13 до 17 ч. Най-голямата авиокомпания в страната Alitalia предупреди пътниците, че в четвъртък може да настъпят „някои промени” в разписанието на полетите. Редица вътрешни и международни полети ще бъдат отменени.

Междувременно американската корпорация "Макдоналдс" смени логото си за един ден по случай 8-и март. Логото на компанията представлява стилизираната буква М. В навечерието на празника тя бе обърната и наподобяваше W в чест на английската дума women - жени. Това се случва за пръв път в историята на "Макдоналдс". Една шеста от мениджърите на компанията са представителки на нежния пол. В сто ресторанта на веригата в САЩ служителите ще обслужват клиентите, като на униформите им логото ще бъде обърнато. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини