От х:

Днес в x:

100 хасковлии платиха данъци чрез ПОС терминалите в НАП

Първите 100 клиенти на офиса на НАП в Хасково, които са ползвали новата услуга на Агенцията – плащане чрез ПОС, са внесли общо 27 000 лв. данъци и осигуровки, съобщиха от местния офис на проходната агенция.

Безплатните картови плащания са възможни от февруари. От офиса на НАП в Хасково напомнят, че клиентите на администрацията, които имат банкови карти, могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това може да стане чрез портала за електронни услуги на данъчната агенция. Тя функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП. В Хасково те са шест на брой. Пет са монтирани в сградата на пл. „Свобода“ 2. Едно устройство има в сградата на бул. „България“ 152 при публичните изпълнители от дирекция „Събиране“.

Освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание обаче, че когато се плащат задължения към други институции, като глоби от КАТ, например, или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение, което отнема повече време.

Освен за новите възможности за разплащане в Хасково, от местния офис на НАП напомниха, че окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 година, е до 30 април 2018-та. 

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини