От х:

Днес в x:

29 °C

Депутатите дават срок на кабинета до юни да каже за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова прекъсна отпуска си и дойде в Народното събрание, за да дебатират развитието на ядрената енергетика у нас.

Според Таско Ерменков няма по-устойчива технология за генериране и доставка на беземисионна енергия. Развитието на ядрената енергетика е безалтернативно, според червения депутат. Няма начин един такъв стратегически сектор да е разделен по политически пристрастия, по мнението на Ерменков.​

Червените дават едномесечен срок Министерство на енергетиката и Министерски съвет да внесат конкретно предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Делян Добрев от ГЕРБ дава друг срок -до 30.06.2018.

Атанас Костадинов констатира, че управляващи и опозиция са узрели по темата. Нямате време за губене, подчерта той. Все още страната ни е от големите замърсители със серен диоксид и парникови газове. Можем леко изстрадано да постигнем решение, смята червеният депутат.

От ГЕРБ поясниха, че днес не се взема решение да се строи или не втора ядрена централа. По-скоро кабинетът трябвало да каже какво ще се случи с оборудването на АЕЦ "Белене". Иначе червените бяха склонни да отстъпят от срока.

Рамадан Аталай от ДПС призова да не се избързва. Нека стъпка по стъпка да знаем какво ще правим с енергетиката, настоя той. Имало алтернатива на ядрената енергетиката. Не сме с пулса на времето, притеснен е Аталай.

Валентин Николов от ГЕРБ пък припомни, че според нормативните актове, трябвало да строим седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът в оставка Теменужка Петкова взе думата. Тя заяви, че е доволна за консенсуса в енергетиката. Правителството работело в интерес на българските граждани за сектора и втората атомна централа. Това е нашето верую, каза Петкова.

Трябва да знаем какво имаме, подчерта тя. Важният въпрос бил как ще се върви напред. Това са важни решения, убедена е тя.

Предложението на ГЕРБ мина в пленарна зала и беше гласувано със 137 гласа "за".

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

От БАН призоваха Българския енергиен холдинг да разреши публикуването на доклада, тъй като по договор той е поръчителят. Призивът от БАН дойде след като изтече междинен доклад в публичното пространство, според който проектът на АЕЦ "Белене" е финансово нежизнеспособен. От там тръгнаха и спекулации, че властта и управляващите подлагат на натиск академията да обявят ползата от изграждането на проекта.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитават доклада си и 90 варианта, които той дава.

След това пет партии поискаха от енергийния министър Теменужка Петкова да публикува доклада на БАН.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

До този момент министър Петкова наблягаше на тезата, че за реализиране на проекта трябва да се търсят външни и частни инвеститори и държавата не може да се включи в проекта и той да се осъществи с държавни гаранции.

Само преди дни премиерът Борисов излезе обаче с една авангардна идея проектът "Белене" да стана общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини