От х:

Днес в x:

Търговско-промишлената палата отчита рекорден износ за 2017 година

Износът на стоки от страната през 2017 г. надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано - през 2007 година, отчитат от Българска търговско-промишлена палата - БТПП.

По данни до септември 2017 година сред балканските страни се нареждаме на пето място по размер на износа - пред нас са Гърция, Турция, Румъния, Словения. По размер на БВП през 2017 г. сред Балканите се класираме на 4-то място. Пред нас са само Гърция, Турция и Румъния.

От своя страна вносът на стоки в страната за 2017 г. е в размер на 59 млрд. лева и спрямо 2007 г. също бележи явен ръст, но по-малък - 38%. Търговското ни салдо от години е отрицателно, като за 2017 г. дефицитът ни е близо -7 млрд. лв. и се дължи основно на големия внос на петролни продукти и газ. Окуражително е, че търговският ни дефицит намалява, като за сравнение през 2007 г. той е бил -16 млрд. лв.

През последните години търговията на България илюстрира един устойчив и стабилен темп на растеж. Проучвания на БТПП показват засилен интерес на фирмите към разширяване на сътрудничеството ни в чужбина. Китай е една от най-предпочитаните дестинации за бизнес контакти, показва резултат от анкета на БТПП, а износът ни за азиатската държава расте с 36% през 2017 г., достигайки 1,2 млрд. лева. Рафинирата мед, медните изделия и електрическите части са сред водещите стоки в българския износ за Китай.

Основни търговски партньори на страната ни остават страните от ЕС - 66% от експорта ни. Голям потенциал съществува за впечатляващи ръстове в износа най-вече с държави извън ЕС, т.к. за тези трети страни обемите на търговията не са толкова големи, отбелязва БТПП.

Посещенията на гражданите на съседните на България държави представляват близо 44% от всички посетили България през 2017 г. Положително е, че вече между балканските страни се оформя консенсус за участие в международния туристически пазар със съвместни пакети, включващи посещения едновременно на няколко страни от региона, допълват БТПП.

От друга страна, настойчивостта на България за интегриране на Западните Балкани и за сближаване в икономически аспект е важна стъпка за задълбочаване на търговските отношения и реализиране на съвместни инфраструктурни проекти, които да са двигател на растежа в региона, коментират БТПП.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини