От х:

Днес в x:

Япония закупува поне още 20 изтребителя F-35A

Япония планира да закупи най-малко 20 допълнителни изтребители F-35A през следващите шест години на стойност около 100 млн. долара всеки.

Япония вече поръча 42 изтребителя, повечето от които се сглобяват в завода "окончателно сглобяване и проверка"  на Mitsubishi Heavy Industries. Първият от тях е вече във въздушната база "Мисава" в Северна Япония. Японските официални лица и ръководители на Lockheed Martin ще присъстват на церемония в събота, за да отбележат влизането на първия японски F-35 в експлоатация.

Япония обмисля закупуването и на F-35B. Това е версията на изтребителя с вертикално излитане и кацане, която може да се използва на малки острови в Източнокитайско море или кораби от клас "Изумо".

Япония също така иска да създаде и свой собствен изтребител F-3, въпреки че високата цена за разработване означава, че вероятно ще трябва да намери чуждестранни партньори за споделяне на разходите.

Коментатори отбелязват, че покупката на F-35 увеличава допълнително зависимостта на Япония от американската военна технология, срещу техни потенциални съперници в Азия. Китай обновява своята авиация, включително със стелт самолети, а Северна Корея работи по програми за балистични ракети и ядрени оръжия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини