От х:

Днес в x:

11 °C

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за земеделските земи

Парламентът прие повторните промени в Закона за посевния и посадъчния материал и така отвхърли ветото на президента. "За“ закона гласуваха 124 народни представители, 73 бяха "против“, а 6 се въздържаха, съобщи "Фокус".

Счита се, че законът е приет повторно, ако за него са гласували поне 121 народни представители.

Ветото бе подкрепено от депутатите на БСП и ДПС. "Против“ гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти“ и "Воля“.

БСП обявиха, че правителството очевидно се страхува от ответната реакция по промените в Закона за посевния и посадъчния материал. Според тях промените в закона е трябвало да намалят административната тежест, а не да отварят път за застрояване.

ДПС обявиха, че подкрепят ветото, защото мотивите на президента съвпадат с техните. 

"Обединени патриоти“ изтъкнаха, че президентското вето разделя гражданите на собственици и на псевдозелени.

Законът ще бъде изпратен на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник в 7-дневен срок.

Държавният глава върна закона в парламента на 2 февруари  върху поправки, позволяващи на собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са започнали строителство в удължения през 2012 г. година законен шестгодишен срок, да поискат препотвърждаването на този статут.

Той изрази несъгласие с промяната на предназначението на земеделските земи. Според Румен Радев приетите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята.

Решението му породи протести на собственици на земи, които твърдят, че ветото ощетява дребния бизнес.

Това е шестият закон, който държавният глава, връща за ново обсъждане в парламента. Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК и Антикорупционния закон. Досега парламентът преодоля всяко президентско вето.                               

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини