От х:

Днес в x:

Хасковската икономика-ядро, но без периферия

Като „особен икономически център“ е обособен Хасково на картата, очертана от Института за пазарна икономика за границите на икономическите центрове в страната през 2017 година.

Проучването е основано изцяло на естествените икономически процеси, а групирането в рамките на центровете е правено около т.нар. икономически ядра. Това са зоните, които привличат значителна ежедневна трудова миграция от съседни общини, имат висока концентрация на наети лица и генерират относително голяма продукция.

Като „периферия“ анализаторите посочват онези общини, при които над 10% от наетите пътуват ежедневно и работят в “ядрото”. При тази съпоставка в проучването се обозначават няколко типа икономически центрове. Първият от тях са големите икономически центрове, които имат много силно ядро и огромна периферия. За пример се дават "София" и "Пловдив". По-малките центрове са тези, които имат периферия, но тя често е ограничена само до съседни общини. Подобна е ситуацията в центровете "Русе", "Плевен" и "Шумен". Специфичните икономически центрове са съседни и имат много допирни точки, макар и да са със силно ограничена или дори никаква периферия. Пример тук са центровете "Габрово-Севлиево", "Стара Загора", "Казанлък" и "Раднево".

Сред 28-те икономически центрове, позиционирани от проучването, „Хасково“ е посочен като "особен" икономически център, тъй като обхваща само една община и няма периферия. Анализът сочи, че икономиката му расте относително бързо през последните години, като с най-голям дял е преработващата промишленост. И тук, както на повечето места в страната, демографските тенденции са негативни.

За разлика обаче от други територии, в Хасковския икономически център, професионалното образование предлага широк спектър от специалности, а резултатите на учениците са добри на фона на други общини. 

Икономистите, анализирали данните, посочват Хасково като „особен“ икономически център и защото той отговаря на критериите за икономическо ядро по гъстота на заетостта и обем произведена продукция, но не и по трудова миграция, тъй като нито една от околните общини не изпраща поне 10% от наетите си ежедневно, за да работят в Хасково. Според данните от последното преброяване община Минерални бани е близо до прехвърляне на тази граница с 9,3% ежедневна трудова миграция към центъра, така че не е изключено след 2011 г. да е станала периферия на Хасково, сочат прогнозите. 

В периода 2011–2015 г. икономиката на Хасково е нараствала със стабилни темпове, като произведената продукция в общината се увеличава с 15,2%.

Структурата на икономиката е относително балансирана между отделните сектори, като с най-голям дял в произведената продукция през 2015 г. е преработващата промишленост, следвана от строителството , търговията и транспорта.

С най-голямо отраслово значение за икономиката на региона са хранително-вкусовата промишленост и машиностроенето, но не малка роля играят и текстилното, и шивашкото производство. С най-малък дял е добивната промишленост.

Обобщението на събраните данни показва още, че най-голям ръст през 4-годишния проучен период от 53 % има здравеопазването. А това се дължи на модернизацията на многопрофилната болница в общината.

Спад на продукцията през периода има само в образованието с–18%, най-вероятно вследствие на закриването на училища и спада в броя ученици.

В същото време в общината се наблюдава значителен ръст на инвестициите. Годишните разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са се увеличили с 33% за периода и достигат 95 млн. лв. през 2015 г.

Заплатите в Хасково също бележат значителен ръст – средно за общината той е 25% през 2015 г. спрямо 2011 г., но има големи различия между отделните отрасли. Най-голямото увеличение на средната брутна заплата е в сектор „Професионални дейности и научни изследвания“ -106% за същия период, което отразява бурното развитие на аутсорсинг индустрията в центъра.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Кр
    Кръпка до кръпка
    77 -2
    10:19, 4 фев 2018
    Да ви ххххххх и на ядрото, градът е опустял, оглупял и едва оцелява с по 500 лв заплати.
  • 2
    Жа
    ЖАЛКО ЗА ЛЮБИМИЯ НИ ГРАД
    34 -22
    11:24, 4 фев 2018
    Кметството на Беливанов е най-големия мор за Хасково.Личи се по ръководния състав на Общината.Този състав влече Хасково към дъното.Погледнете МИН.БАНИ,ДИМИТРОВГРАД,ХАРМАНЛИ.Къде е ХАСКОВО??Ж
    ,,
    • Ке
      кенанеца
      9 0
      09:55, 5 фев 2018
      А тия ВЕЛИКи съветници от ГЕРБ , които оглушиха света че намалят таксата за детска градина защо се събират днес пак???? Извънредна сесия равна на още една заплата. ХИТРИ СА ! УЖ случайно правят грешка ама си изплющяват по още една заплата за да коригират тая грешка. Иначе не мога да си обясня това малоумие. ВИе си вземайте по 500 лева заплати тия за едно заседание от максимум два часа вземат по 700-800 лева. Всъщност може и няколко минути да е заседанието -като е извънредно и щше са най -скъпо платените минути в държавата. Само един общински съветник говори Георги Пеев-опита се за им обясни човека, че правят грешка .ама кой ли го чу
      НЕКАДЪРНИЦИ!
    • Не
      Недоволен
      1 0
      10:32, 5 фев 2018
      А предишната администрация, която 15 убиваше живота в града не беше ли мор? Освен 2-3 градинки, лош асфалт и няколко паметника какво постигнаха? За 15г. Георгивановщина града от 100 000 стана 30 000.
  • 3
    Ge
    GERB-HASKOVO
    8 -43
    11:47, 4 фев 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    Ке
    Кенанския Маймун
    43 -6
    12:05, 4 фев 2018
    Защо в Хасково не е избухнало нито едно въстание ?
    Хайде , да не е въстание - ами поне един протест срещу мутрите и бейовете от ГЕРБ за водата
    ....:))
    Явно има нещо общо с манталитета на простите кауни , въздишащи сластно под ласките на падишаха ??? :)))
  • 5
    Чо
    Чобанина
    12 -10
    12:26, 4 фев 2018
    Докато не ме изберете за кмет ше ядете токаното и на гербери и на бесепари !
    • Бс
      БСПар
      25 -4
      15:22, 4 фев 2018
      Моля, не ни слагай в общия КЮП. Това което ГЕРБ надробиха, да си го сърбат сами.
    • Vi
      virginian
      3 -8
      15:54, 4 фев 2018
      И кой си ти? Виж коментара
  • 6
    Не
    Нелитоо
    38 -13
    12:46, 4 фев 2018
    Какво искате избрахте големия крадец като Д.Добрев и сега се оплаквате ?
  • 7
    Ня
    няма Кмет
    13 -28
    14:46, 4 фев 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Бс
      БСПар
      34 -9
      15:19, 4 фев 2018
      А сега ГЕРБ не кметували. Да те попитам само, настоящият кмет от чия партия е? Кой ДО разсипа градът ни. Забравихте ли за скандалните разкрития на Елена Йончева?
Последни новини