От х:

Днес в x:

Хасковската икономика-ядро, но без периферия

Като „особен икономически център“ е обособен Хасково на

картата, очертана от Института за пазарна икономика за границите на икономическите центрове в страната през 2017 година.

Проучването е основано изцяло на естествените икономически процеси, а групирането в рамките на центровете е правено около т.нар. икономически ядра. Това са зоните, които привличат значителна ежедневна трудова миграция от съседни общини, имат висока концентрация на наети лица и генерират относително голяма продукция.

Като „периферия“ анализаторите посочват онези общини, при които над 10% от наетите пътуват ежедневно и работят в “ядрото”. При тази съпоставка в проучването се обозначават няколко типа икономически центрове. Първият от тях са големите икономически центрове, които имат много силно ядро и огромна периферия. За пример се дават "София" и "Пловдив". По-малките центровеса тези, които имат периферия, но тя често е ограничена само до съседни общини. Подобна е ситуацията в центровете "Русе", "Плевен" и "Шумен". Специфичните икономически центрове са съседни и имат мното допирни точки, макар и да са със силно ограничена или дори никаква периферия. Пример тук са центровете "Габрово-Севлиево", "Стара Загора", "Казанлък" и "Раднево".

Сред 28-те икономически центрове, позиционирани от проучването,„Хасково“ е особен икономически център, тъй като обхваща само една община и няма периферия. Анализът сочи, че икономиката му расте относително бързо през последните години, като с най-голям дял е преработващата промишленост. И тук, както на повечето мяста в страната, демографските тенденции са негативни.

За разлика обаче от други територии, в Хасковския икономически център, професионалното образование предлага широк спектър от специалности, а резултатите на учениците са добри на фона на други общини. 

Икономистите, анализирали данните, посочват Хасково като „особен“ икономически център и защото той отговаря на критериите за икономическо ядро по гъстота на заетостта и обем произведена продукция, но не и по трудова миграция, тъй като нито една от околните общиниобщини не изпраща поне 10% от наетите си ежедневно, за да работят в Хасково. Според данните от последното преброяване община Минерални бани е близо до прехвърляне на тази граница с 9,3% ежедневна трудова миграция към центъра, така че не е изключено след 2011 г. да е станала периферия на Хасково, сочат прогнозите. 

В периода 2011–2015 г. икономиката на Хасково е нараствала със стабилни темпове, като произведената продукция в общината се увеличава с 15,2%.

Структурата на икономиката е относително балансирана между отделните сектори, като с най-голям дял в произведената продукция през 2015 г. е преработващата промишленост, следвана от строителството , търговията и транспорта.

С най-голямо отраслово значение за икономиката на региона са хранително-вкусовата промишленост и машиностроенето, но не малка роля играят и текстилното, и шивашкото производство. С най-малък дял е добивната промишленост.

Обобщението на събраните данни показва още, че най-голям ръст през 4-годишния проучен период от 53 % има здравеопазването. А това се дължи на модернизацията на многопрофилната болница в общината.

Спад на продукцията през периода има само в образованието с–18%, най-вероятно вследствие на закриването на училища и спада в броя ученици.

В същото време в общината се наблюдава значителен ръст на инвестициите. Годишните разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са се увеличили с 33% за периода и достигат 95 млн. лв. през 2015 г.

Заплатите в Хасково също бележат значителен ръст – средно за общината той е 25% през 2015 г. спрямо 2011 г., но има големи различия между отделните отрасли. Най-голямото увеличение на средната брутна заплата е в сектор „Професионални дейности и научни изследвания“ -106% за същия период, което отразява бурното развитие на аутсорсинг индустрията в центъра.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Кр
  Кръпка до кръпка
  77 -2
  10:19, 4 фев 2018
  Да ви ххххххх и на ядрото, градът е опустял, оглупял и едва оцелява с по 500 лв заплати.
 • 2
  Жа
  ЖАЛКО ЗА ЛЮБИМИЯ НИ ГРАД
  34 -22
  11:24, 4 фев 2018
  Кметството на Беливанов е най-големия мор за Хасково.Личи се по ръководния състав на Общината.Този състав влече Хасково към дъното.Погледнете МИН.БАНИ,ДИМИТРОВГРАД,ХАРМАНЛИ.Къде е ХАСКОВО??Ж
  ,,
  • Ке
   кенанеца
   9 0
   09:55, 5 фев 2018
   А тия ВЕЛИКи съветници от ГЕРБ , които оглушиха света че намалят таксата за детска градина защо се събират днес пак???? Извънредна сесия равна на още една заплата. ХИТРИ СА ! УЖ случайно правят грешка ама си изплющяват по още една заплата за да коригират тая грешка. Иначе не мога да си обясня това малоумие. ВИе си вземайте по 500 лева заплати тия за едно заседание от максимум два часа вземат по 700-800 лева. Всъщност може и няколко минути да е заседанието -като е извънредно и щше са най -скъпо платените минути в държавата. Само един общински съветник говори Георги Пеев-опита се за им обясни човека, че правят грешка .ама кой ли го чу
   НЕКАДЪРНИЦИ!
  • Не
   Недоволен
   1 0
   10:32, 5 фев 2018
   А предишната администрация, която 15 убиваше живота в града не беше ли мор? Освен 2-3 градинки, лош асфалт и няколко паметника какво постигнаха? За 15г. Георгивановщина града от 100 000 стана 30 000.
 • 3
  Ge
  GERB-HASKOVO
  8 -43
  11:47, 4 фев 2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Ке
  Кенанския Маймун
  43 -6
  12:05, 4 фев 2018
  Защо в Хасково не е избухнало нито едно въстание ?
  Хайде , да не е въстание - ами поне един протест срещу мутрите и бейовете от ГЕРБ за водата
  ....:))
  Явно има нещо общо с манталитета на простите кауни , въздишащи сластно под ласките на падишаха ??? :)))
 • 5
  Чо
  Чобанина
  12 -10
  12:26, 4 фев 2018
  Докато не ме изберете за кмет ше ядете токаното и на гербери и на бесепари !
  • Бс
   БСПар
   25 -4
   15:22, 4 фев 2018
   Моля, не ни слагай в общия КЮП. Това което ГЕРБ надробиха, да си го сърбат сами.
  • Vi
   virginian
   3 -8
   15:54, 4 фев 2018
   И кой си ти? Виж коментара
 • 6
  Не
  Нелитоо
  38 -13
  12:46, 4 фев 2018
  Какво искате избрахте големия крадец като Д.Добрев и сега се оплаквате ?
 • 7
  Ня
  няма Кмет
  13 -28
  14:46, 4 фев 2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Бс
   БСПар
   34 -9
   15:19, 4 фев 2018
   А сега ГЕРБ не кметували. Да те попитам само, настоящият кмет от чия партия е? Кой ДО разсипа градът ни. Забравихте ли за скандалните разкрития на Елена Йончева?

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини