От х:

Днес в x:

Читалище „Заря“ събира книги за бесарабските българи

С дарителска кампания за събиране на български книги  за бесарабските българи хасковското читалище „Заря“ стартира честванията за 160 години от основаването си, което е  през май тази година, обяви председателят  му Александър Милушев. В акцията участват българското посолство в Молдова и Търговско-промишлената палата. Кампанията ще приключи през април. Целта на каузата е българската общност в Молдова да получи пратката от книги за 24 май. Идеята за акцията тръгва в приятелски разговор през лятото между познайниците от деца Алексанър Милушев и Панчо Вълчанов-бизнесмен и представител на Българския бизнес и културен център в Молдова, който споделя, че българите там много се радват, когато им попадне нова книга на български език. „Тази кампания е важна за българите, които живеят там, защото ще имат книги, помагала и учебници, чрез които ще могат да четата на  българскии и да практикуват родния си език.”, коментира Александър Милушев. 

Читалище „Заря“ е най-голямото културно средище в региона, първото, основано в Южна България  е четвъртото в страната.

Един от основателите му е Христодул Вълчев Шишманов, който се оказва, че е пра-пра дядо на настоящия секретар Александър Милушев по майчина линия.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    6 -1
    18:57, 17 яну 2018
    Това не е ли тоя дето играеше дядо мраз на площада с моторите?Познах го аз ,познах го!
  • 2
    21
    21
    3 -2
    23:20, 17 яну 2018
    ми ,че българите от бесарабска България са от тюркски произход и са мюсюлмани, вие какво общо имате с тях ,нали преди няколко год. прасенцето михов отхвърли това твърдение ,че българите в България не са , а са славяни .

Още новини

Последни новини