От х:

Днес в x:

Рекордна посещаемост през 2017 г отбеляза Хасковският музей

Изображение 1 от 2

    Изминалата 2017 година е била една от най-добрите за регионалния исторически музей в Хасково поне през последното десетилетие откъм интерес на гражданите. От РИМ отбелязват рекордна посещаемост през миналата година. Близо 6 000 души са разгледали експозициите в културното средище, а това е два пъти повече в сравнение с предходната година.

    Най-голям е регистрираният интерес към артефактите, които се съхраняват в музея от учениците. Те са половината от посетителите му през миналата година, а според данните това е с 4 пъти повече спрямо преди. Фактът показва, че Музеят е все по-предпочитано място за почерпване на информацията за миналото на хасковския край от професионалните историци и на място, където могат да се видят автентичните предмети от бита и битките.

    За все по-честото влизане на подрастващите в музея  играят важна роля и разнообразните инициативи, които бяха подети от екипа му през миналата година, особено от етнографите. Уредниците от отдела организираха за децата три работилници, в които те се учеха да правят мартенички, да боядисват яйца и да изработват сурвачки.

    Инициативата "Коледа в музея", която беше организирана заедно с Народния оркестър към община Хасково и която даде възможност на децата в музея да се запознаят на живо с фолклора от своя роден край, също е сред предизвикалите голям интерес, отчитат от Музея.

    450 петокласници от Хасково са гледали презентацията за живота и делото на Васил Левски през февруари и са научили от историците интересни факти за пребиваването на Апостола в Хасково.

    Интерактивната игра "Търсачи на съкровища", чието първо ниво мина през лятото и доведе също много деца в музея, вече има разработено и второ ниво.

    След като през миналата година бе отворена отново експозиция "Археология", се забелязва и значителен ръст на чуждите туристи. Ако през 2016-та те са били едва 63, то през 2017-та са 313. Най-голям е делът на руските туристи, следвани от американците и румънците.

    От музея информираха, че през настоящата година няма да има повишение на цената за посещение. 2 лева е тя за възрастни, наполовина за учащи се и пенсионери, и безплатно за хора с увреждания и деца под 7 години.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      ха дано
      4 -1
      13:25, 17 яну 2018

      Айде да видим нататък как ще е. За да има посещаемост първо трябваше да е отворен музея, нали?После трябваше да го пооправят и накрая да разгласят че се случват интересни експозиции вътре.Ако това е направено и на гражданите е привлечен интереса ще има и резултати разбира се.Нищо не става само.Необходими са усилия.Ама не стойте така и да чакате голяма посещаемост и през 2018-та.Трябва да си размърдате мозиците и да го направите интересно.Хайде дано.

    Случаен виц

    Последни новини