От х:

Днес в x:

Днес празнуват всички, чието име значи"безценен"

Днес е Антоновден и празнуват всички, които носят  името, значещо"безценен". 1455 души от община Хасково ще имат повод да почерпят на днешния празник. Имениците от областния град Хасково са 1224-ма. Честити да са днес хората с имена  Антон, Антонио, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Доника, Тончо, Тонка.

Антоний Велики е роден в Египет в семейството на заможни и благочестиви родители. Светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята, според житиеписеца му Атанасий Александрийски. При Антоний идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове. Бил прозорлив мъдрец и затова хората го обичали. Успял да убеди много езичници да приемат християнството. Починал е на 105 години на 17 януари 356 г., погребан е на тайно място, но по-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. 
Според българските народни вярвания Антон и Атанас, който се чества на 18-ти януари, са  братя ковачи, които първи изобретили ковашките клещи. Затова хората ги почитат, като  покровители на ковачи, железари, ножари, налбанти.
Освен това Свети Антоний Велики се приема и като патрон на кошничарите. Смята се, че той изкарвал прехраната и чрез ръчна работа, като плетял от палмови клони кошници, които разменял за хляб. В същото време бил и лечител.
Българският народ вярва, че на Антоновден жените не трябва да предат, да плетат, да варят боб или леща, за да не разсърдят чумата, шарката или синята пъпка. Те правят само содени питки, намазани с мед, които раздават на близки и съседи за здраве. Една от питките се оставя на тавана за „белята, за лелята", т.е. за чумата. От там и този ден се нарича още Лелинден. 

Haskovo.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини