От х:

Днес в x:

Морски орли преброени да зимуват в Хасково

    По-малко са пернатите обитатели на влажните зони в Хасковски регион тази зима в сравнение с предходните. По-ниският им брой беше прогнозиран от орнитолозите заради топлото време.

    Мониторингът беше направен през изминалия уикенд при

    традиционното среднозимно преброяване, което се проведе в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони. В България орнитолозите направиха регистрация на зимуващите водолюбиви птици за 42-ра поредна година.

    „Преброихме много по-малко птици тази година, както в региона на Хасково и Кърджали, така и на другите места, където се извърши мониторнига. Тази година в нашия район на преброяване не бяха регистрирани северни гъски, например, които не са дошли да зимуват при нас заради по-високите от нормалните за зимния сезон температури в момента.“, разказа Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците в Хасково, който беше част от екипите орнитолози при обхода. На територията на Хасковска и Кърджалийска области действаха пет екипа. През първия ден на преброяването са обходени водоемите, а през втория-реките. На територията на Хасковска област три екипа орнитолози са регистрирали зимуващите птици на Тракиец, Ивайловград и по-малките язовири в региона, както и по р.Марица и долината на река Арда.

    Около Йвайловград е наблюдаван голям скорец, който е птица подобна на бекаса, но с много по-големи размери. Този вид не е видян да зимува в региона от доста години. Обикновеното му място на пребиваване по това време на годината е по черноморието, но вероятно привлечен от топлото време видът е подмамен и към Източните Родопи, коментира орнитологът.

    Екипът на Стойчо Стойчев, както и останалите екипи от доброволци са внимавали много за един вид, който за съжаление, е на ръба на оцеляването не само у нас и в Европа, но и в света-тънкоклюния свирец. „За съжаление не успяхме да го видим и при това преброяване, заради което сме много разтревожени. За последно в България този вид е наблюдаван преди десетина години на Атанасовското езеро край Бургас. Цялата му световна популация се оценява на 50 до 270 екземпляра. Много тъжно е, че този вид изчезва не само по нашите ширини, но и от лицето на Земята“, посочи Стойчев.

    За сметка на това обаче орнитолозите са регистрирали в Хасковския край морски орли, които са най-едрите представители на вида. Освен, че са доста едри и с голям размах на крилете, птиците са и с характерни красиви бели опашки. Преброяването тази година показва, че двойките от този вид в България се увеличават. През 80-те години на миналия век е била регистрирана само една двойка край Дунав. В днешно време популацията е вече по-стабилна, като вече наброява около 30 двойки. По време на преброяването екипите от Хасково са наблюдавали нови две нощувки -в Източните Родопи и в Тракия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      То
      Тошо 5 блок Орфей
      1 -6
      21:00, 16 яну 2018
      Да вземат да ги отстрелват тези Корморани че риба... Виж коментара

    Случаен виц

    Последни новини