От х:

Днес в x:

Ново ограничение се въвежда за иновативните лекарства, които преодоляха мораториума

Нови скъпи лекарства ще могат да се изписват само там, където се проследява ефектът от тях, а именно в университетските болници в София, Пловдив и Варна и във ведомствените клиники – Военна болница, Транспортна болница, МВР болница и болница "Лозенец". Това се разбира от решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, което обхваща 18 нови лекарства, чиято цена от тази година ще се покрива от здравната каса, съобщи capital.bg.

С решението на практика се въвежда ново ограничение за лекарствата, за които миналата година първоначално бе наложен мораториум, а впоследствие отменен след протести на пациентски организации. Изданието цитира източници от съвета по цените, според които новите медикаменти ще се изписват само в ограничен списък от болници в трите големи градове, а също ще бъде определян броят на пациентите, чието лечение ще бъде проследявано.

По-голямата част от засегнатите медикаменти са за онкологични заболявания, а в списъка не фигурират ключови лечебни заведения като комплексните онкологични центрове (КОЦ), повечето от които не са университетски болници. "Капитал" отбелязва, че ако наредбата не бъде променена, онкологичните центрове като пловдивския, който е общински и е най-големият по брой пациенти, няма да имат право да проследяват пациенти. Проследяване няма да може да се извършва и в частни болници, освен ако не са университетски.

В разпространена до медиите позиция Министерството на здравеопазването определи като "фалшива новина" твърденията на пациентски организации, че с промените се въвежда нов мораториум върху иновативните лекарства за онкоболни. "Болниците, които ще проследяват ефекта от терапията с новите 13 лекарства, трябва да бъдат университетски и да са кадрово и апаратурно обезпечени по профила на съответното заболяване. Касае се за високотехнологични иновативни лекарствени продукти, които са предназначени за много малък кръг пациенти, от порядъка на 10-15 души, а концентрирането им в университетските болници гарантира, че те ще получат най-доброто лечение", заявяват от ведомството. Оттам уверяват, че не става дума за рестрикции, тъй като при необходимост списъкът може да бъде променян по всяко време, и "нито един пациент няма да остане без необходимата му лекарствена терапия".

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини