От х:

Днес в x:

Орнитолози броят птиците, които зимуват в Хасковско

Шест екипа съставени от орнитолози от Българското дружество за защита на птиците и от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Хасково ще се включат в среднозимното преброяване, което започва от днес в цялата страна.

В продължение на три дни над 100 доброволци на БДЗП и експерти от държавни институции ще се включат в мащабната инициатива за преброяване на водолюбивите птици у нас. Преброяването ще продължи до 14 януари.

Все още не са наблюдавани типичните северни видове, които редовно зимуват в нашата страна, като например световно застрашените червеногуши гъски и големите белочели гъски, ледените и тръноопашатите потапници. „Въпреки това обаче се надяваме да срещнем тази зима интересни видове, които пък не сме наблюдавали по това време на годината“, коментира Стойчо Стоев от БДЗП Хасково.

Екипите от доброволци и експерти отново ще обхванат над 2000 влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, включително и в Източните Родопи. Среднозимното преброяване тази година се провежда у нас за 42-ри път.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ха
    хаха
    4 0
    14:40, 12 яну 2018
    Броят зимуващите тук птици хаха.Ако продължавате да закривате и затваряте скоро ще трябва да има закон за защита на гражданите от управляващите и могат да почнат спокойно да броят прибиращите се по нова година от други страни за да зимуват хаха
  • 2
    Na
    Nasko
    3 -1
    17:02, 12 яну 2018
    Въпрос: Каква ни е ползата от това преброяване?Защо им се отпускат "луди" пари на орнитолозите?Защо толкова скъпи служебни автомобили?Колко при влизат от тази "службица" в националния бюджет?
  • 3
    Ив
    Иван
    0 0
    18:35, 12 яну 2018
    Ех да им имамам работата
Последни новини