От х:

Днес в x:

Ехинацея и бъз – мощни имуностимуланти срещу грип

Изображение 1 от 6

    Макар грипът да е далече от Хасково и няма регистрирани пикови стойности по данните на РЗИ, моментът е настъпил за превенция. Предвид прогнозите, че най-сериозно грипната вълна ще ни удари в началото на февруари, е хубаво организмът да бъде подсилен, така че и да се случи да пипнем вируса, преминаването през него да стане възможно по-леко и без сериозни последствия.

    При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите. Важно е да се приемат и много течности, съветва Светла Терзиева, която е биолог и собственик на магазин за биохрани и билки. Според нея не е необходимо да се взимат супер скъпи мултивитамини, а за поставянето на ваксини е категорично против. В същото време обаче казва: „Имунната система е механизъм, който трябва да се поддържа в добро състояние. Достатъчно е да се вземат мерки за подкрепа на организма и подготовката за грипа през зимата, за да се посрещне грипната атака по-адекватно. ”

    Като подходящи имуностимуланти тя препоръчва пчелните продукти-пчелен прашец, клеева тинктура, пчелно млечице. Може пчелният прашец и пчелното млечице да се смесят в мед. В биомагазините се продава и готова такава смес. Но ако решим да си направим домашна доза обаче, рецептата е: на 1 кг мед /компотен буркан/ се слагат 10 гр. пчелно млечице и 100 гр. пчелен прашец. Сместа се разбърква и от нея се приема по 1 л. на ден. Важно е обаче да се знае предварително дали този, който взима сместа, не е алергичен към пчелните продукти. Иначе пчелният елексир е много мощен имуностимулант, подходящ за възрастни и деца след 2 години.

    Клеевата тинктура може да се приема и самостоятелно. Дори да се дава и на децата, като дозата е: толкова капки, колкото са годините на детето умножени по две. Ако, например, то е на две години, 4 капки се слагат в 50-100 милилитра вода и се изпиват на гладно сутрин. За възрастен човек приемът е 30 капки.

    За децата обаче, които се мръщят на клеевата тинктура заради твърде горчивия ѝ вкус, Светла Терзиева препоръчва друг мощен имуностимулант – сироп от бъз по рецептата на прочутия природолечител Петър Димков. Този сироп също може да бъде приготвен в домашни условия, като се следва поредността: ред бъз, захари, пак бъз, до напълване на съда. Така подреденият плод, редуван със захар, се оставя да престои за няколко дни, прецежда се и се приема по една супена лъжица сутрин на гладно от възрастните, а за децата дозата е 1 чаена лъжица. Въпреки че става въпрос за сок от плод, трябва да се внимава с дозата, защото бъзът е много силна билка, има дори противотуморни действия. Смята се за българският женшен.

    Ехинацеята е друг много добър вариант за стимулиране на имунитета. Има я като сок, а по-концентрираният вариант е леко горчив, но пък с малко компот или прясно мляко може да се дава и на дете. За възрастните дозата е 20 капки в малко вода. Много добро средство и при усложнения, особено при проблеми на горните дихателни пътища. Затова ехинацеята и присъства като състав в много от медикаментите и за деца и за възрастни.

    При по сериозна отпадналост може да се включи и Спирулина. Тя стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене.  

    При профилактиката е хубаво имонустимулантите да са от различен род и да се сменят – растителен с животински извлек, за да не се насища организма. Клеевата тинктура може да даейства добре на даден организъм, но друг да има нужда и от друг вид стимулант, затова е добре да се въртят, съветва Терзиева.

    „В зимния период по принцип сме свикнали, че приема на витамин С трябва да е регулярен и се запасяваме с по няколко блистера. Хапчетата обаче могат да се заменят с плодчетата на ацеролата, което е растение, богато на витамин С. Тази билка е разработена във варианти на сироп и на прах. На пазара има и сок с екстракт, извелчен от плодовете на растението. Това е вариант за прием на витамин С в грипозния период в достатъчно количество и то без намесата на химичния път на извличане“, категорична е Светла Терзиева.

    Шипковите чайове в различни комбинации с други билки, също е добре да се пият. Хубаво е да се ядат плодове – киви, лимон, портокал. Това са все лесно достъпни и разпространени плодове, които ще ни дадат здраве и то на не висока цена.

    По груби изчисления здравословната подкрепа на организма за три месеца, колкото горе – долу трае мразовитият период, за цялото семейство, ще натовари бюджета ни с около 50 лева.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      00
      001
      9 -9
      16:45, 4 яну 2018
      Платен репортаж!!!!!!!!!!!!!
    • 2
      00
      007
      4 -9
      18:23, 4 яну 2018
      Хасково.нет - това ви е поредната публикация с таз... Виж коментара
    • 3
      То
      Тодор
      8 -3
      22:57, 4 яну 2018
      Който иска,да чете,който иска,да си слага ваксина!Аз приемам мерките,които са описани по-горе!
    • 4
      Ан
      Антикона
      1 -1
      07:46, 5 яну 2018
      Къде се намира това магазинче? Заинтересовах се.
    • 5
      Гр
      ГРАЖДАНКА
      4 -2
      10:28, 5 яну 2018
      До Бизнесцентъра, в началото на ул. Христо Ботев.
      Жената е интелигентна и дава много информация.
    • 6
      Ех
      Ех,народе...
      2 0
      12:21, 5 яну 2018
      Ако импресионистите бяха зъболекари всички "лечители" щяха да са лекари....
    Последни новини