От х:

Днес в x:

Билкарите с отчет пред властите до 20 януари, иначе – глоба

Започва отчитането на билкарите пред властите, напомниха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Срокът за подаване на информацията за изкупените, обработените и реализираните на пазара лечебни растения през 2017 година по закон е до 20-ти януари.

Пред РИОСВ Хасково се отчитат билкарите и фирмите, изкупуващи лечебни растения от Хасковски и Кърджалийски регион.

Билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкциониране.

В Закона за лечебните растения се предвиждат глоби за физически лица в размер от 100 до 1 000 лева, а за юридическите – имуществени санкции от 300 до 2 500 лева. Четири санкции за неспазен отчет е имало през миналата година.

На територията на РИОСВ – Хасково функционират 12 пункта за изкупуване на билки – в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, с. Константиново, общ. Симеоновград и пет в Любимец. Подадените в Екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните  години показват, че в региона се събират най – много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула и липа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини