От х:

Днес в x:

Ученикът на Майсторов Даниел Русев споделя трансформацията си в галерия “Форум“

Изображение 1 от 6

    Две години на израстване, на напластяване на чувства, опит и умения, и на изминат път, на промяна и трансформация-творческа и житейска. Тези свои метаморфози ще сподели с публиката тази вечер младият художник от Хасково Даниел Русев. Изложбата му е подредена в галерия “Форум“ и ще бъде открита в 17.30 часа. Тя е четвърта самостоятелна негова проява, като художник. Два пъти хасковлията е гостувал в галерията в Димитровград.

    Преди две години младият творец показа за първи път свои картини в родния си град. Свежи и обагрени сякаш от слънцето той подреди платната си с цветя във фоайето на градската библиотека. Днес, вече като дипломиран художник в специалността "Живопис" в НБУ, ученикът на проф. Николай Майсторов, показва новото си амплоа в галерия Форум.

    Изложбата във "Форум" е плод на работата му през последните две години. Няколко от платната му с натюрморти кореспондират с досегашната му стилистика, но в тях личи израстването му, като творец. Новото са портрети, в които Даниел разгръща идеята си на показ да извади не толкова естетическата красота на човека, колкото неговата вътрешна борба, търсенията и усета за вътрешен баланс.Той  рисува модерния човек. С това обяснява и напрежението, което се усеща в картините му. „Съвременният човек е напрегнат, той е забързан, той е умислен, често е с цигара, даже е леко деформиран“, разсъждава 31-годишният художник. Но и прави равносметката си, че в тази изложба хората, които го познават от предишната му, вероятно ще забележат, че заедно с картините си е израснал във времето. „Всяко мое действие в тези картини е обмислено, но в същото време е и освободено от чувството за нравствени идеали“. Авторът признава,че не се дистанцира от темите за морал и ценности,  но бяга от напудрената нравственост. Затова предизвиква публиката с портретите си. „Когато вникнеш в душата на човек, в неговите нравствени устои виждаш всъщност, че той е, както добър, така и лош, както приятен, така и неприятен, както красив, така и грозен.“ Внушенията постига и чрез оконтуряването на образите, които от определени ракурси изглеждат сякаш са врязани в платното. Работата с линията, която още повече потвърждава формата и подчертава идеята, усъвършенства при преподавателя си проф. Майсторов, чието влияние ясно личи в работите му. В годините, в които е бил в неговия клас, Даниел е научил и своя голям житейски урок. А той е че егото пречи на твореца, защото вече знае за себе си, че колкото повече работиш, толкова по-силно осъзнаваш своето неможене.

    От известно време в Хасково Даниел ръководи и детската школа по рисуване „Пастело“. Това е мястото, за което казва, че му е като зарядно. Споделя, че децата не само го обогатяват с емоциите си, те го възпитават, но и влияят на стила му. „Когато понякога усещам, че искам да вляза в една по-тежка форма на изразяване, на гротеска, наивитета, който съм усетил от децата, предаден ми от тях при срещите ни, ме успокоява, омекотява линията на работата ми“.  

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      Малина
      9 0
      18:38, 21 ное 2017
      Успех, приятелю! Бъдещето на България е в таланта, знанията и трудолюбието на млади хора като теб!
    • 2
      Ди
      Димч
      3 0
      20:32, 21 ное 2017
      "промяна и трансформация-творческа и житейска" - Браво Дидо, успех и неспиращо вдъхновение. В духа на трансформацията как ли ще изглежда съвременният човек след примерно 50 години?

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини