От х:

Днес в x:

Показаха парите от древността в новата изложбена зала на Музея

    По повод отбелязването на 90-та годишнина от началото на музейното дело в Хасково, тази вечер в Регионалния исторически музей беше открита нова изложбена зала ”Нова и най-нова история“. Такава експозиция е имало преди около 20 години, но е била занемарена с времето.

    За официалното й откриването днес от музея са направили компилация от различни периоди, като представя парите. Има зона от археологията, подредени са и примери за използването на паричките, като украшения, използването на парите в данъчната система на Османската империя също е представено и се стигне до по-нови времена.

    Сред внушителните експонати, не само заради размерите си, е и каса, която е дарение на РИМ Хасково от ДЗИ. Тя е изработка на от началото на миналия век на популярната плевенска фирма „Иванъ Бурджевъ“. Ползвала се още преди 9-ти септември, по-късно е одържавена и е била на действаща служба допреди няколко години.

    Посетителите в новата експозиционна зала могат да научат любопитни факти от историята на банковото дело в Хасково.

    Специално за 90-годишнината е създадено и лого, в което в деветката и нулата са изобразени печатите на Археологическото дружество, с което през 1927 година се поставя началото на музейното дело в Хасково-старата часовникова кула, и това на Регионалния-исторически музей -троянска чаша, която е рядко срещана и е част от артефактите в музея. Идеята я взехме от старите гербове и с това лого искаме да покажем приемствеността, сподели директорът на музея Пенко Добрев.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини