От х:

Днес в x:

-3 °C

Главният проблем с агресията не е на децата, а на възрастните

Главният проблем с агресията не е на децата, а на възрастните. Това каза по време на кръгла маса в парламента Росен Йорданов, криминален психолог, бивш заместник-директор на Института по психология на МВР.

Той е категоричен, че едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20 или 30 години, но това усещане се дължи най-вече на факта, че формите на агресията са станали повече и са по-цинични. Йорданов подчерта, че агресията е адаптивна реакция и проблемът не е в агресивността като компонент в нашия живот, а когато агресивността се превърне в елемент на поведение.

Най-голямата грешка на възрастните е да се забраняват враждебните чувства, а да нехаят за враждебното поведение. Според Йорданов първата и най-важна функция на училището е възпитателната функция на училището. Той посочи, че емоционалната интелигентност и социалните умения са не по-малко важни за успеха на децата от образованието.

Той коментира, че материалите се увеличават, също както и часовете, но децата не получават в училище умения как реално да общуват, как да се изразяват, да развиват емпатия към другите и да преработват агресивните импулси. Той посочи, че наистина има деца които са по-агресивни, по-темпераментни, но те не са усвоили все още агресивния модел на поведение и това е ключов момент за намеса на институциите.

Йорданов бе категоричен, че у нас има много институции и все по-малко отговорност и по-малко сътрудничество между тях. Преди време детска педагогическа стая е била последният стадий на заплахата и на санкцията, когато дете прояви агресия. Той обясни, че не всеки родител е достатъчно компетентен и е важно да не се прехвърля топката между родители и учители.

Отдавна ролята и значението си е загубил и районният инспектор, който по думите му в миналото е познавал средата, семейството и проблемите в него. Йорданов бе категоричен, че провалът в тази възраст води до други проблеми. Според него от ключово значение за ефективността на наказанието е неговата неизбежност и своевременност. И изтъкна, че дълбоко вярва в ролята на пробацията като средство за превъзпитание и превенция на агресивното поведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че училището не е забравило възпитателната си функция, освен образователната. 4506 са случаите на агресия и тормоз през изминалата учебна година. 402 са случаите на насилие върху деца. 39 са случаите на насилие върху учител. "Ангажиментът ни в училище е да изградим една добра поведенческа култура. Най-лесно е ученикът да бъде санкциониран, дълго време сме смятали, че това е най-правилната мярка, но не е", посочи 

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
06 дек 2019
Последни новини