От х:

Днес в x:

30 °C

Главният проблем с агресията не е на децата, а на възрастните

Главният проблем с агресията не е на децата, а на възрастните. Това каза по време на кръгла маса в парламента Росен Йорданов, криминален психолог, бивш заместник-директор на Института по психология на МВР.

Той е категоричен, че едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20 или 30 години, но това усещане се дължи най-вече на факта, че формите на агресията са станали повече и са по-цинични. Йорданов подчерта, че агресията е адаптивна реакция и проблемът не е в агресивността като компонент в нашия живот, а когато агресивността се превърне в елемент на поведение.

Най-голямата грешка на възрастните е да се забраняват враждебните чувства, а да нехаят за враждебното поведение. Според Йорданов първата и най-важна функция на училището е възпитателната функция на училището. Той посочи, че емоционалната интелигентност и социалните умения са не по-малко важни за успеха на децата от образованието.

Той коментира, че материалите се увеличават, също както и часовете, но децата не получават в училище умения как реално да общуват, как да се изразяват, да развиват емпатия към другите и да преработват агресивните импулси. Той посочи, че наистина има деца които са по-агресивни, по-темпераментни, но те не са усвоили все още агресивния модел на поведение и това е ключов момент за намеса на институциите.

Йорданов бе категоричен, че у нас има много институции и все по-малко отговорност и по-малко сътрудничество между тях. Преди време детска педагогическа стая е била последният стадий на заплахата и на санкцията, когато дете прояви агресия. Той обясни, че не всеки родител е достатъчно компетентен и е важно да не се прехвърля топката между родители и учители.

Отдавна ролята и значението си е загубил и районният инспектор, който по думите му в миналото е познавал средата, семейството и проблемите в него. Йорданов бе категоричен, че провалът в тази възраст води до други проблеми. Според него от ключово значение за ефективността на наказанието е неговата неизбежност и своевременност. И изтъкна, че дълбоко вярва в ролята на пробацията като средство за превъзпитание и превенция на агресивното поведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че училището не е забравило възпитателната си функция, освен образователната. 4506 са случаите на агресия и тормоз през изминалата учебна година. 402 са случаите на насилие върху деца. 39 са случаите на насилие върху учител. "Ангажиментът ни в училище е да изградим една добра поведенческа култура. Най-лесно е ученикът да бъде санкциониран, дълго време сме смятали, че това е най-правилната мярка, но не е", посочи 

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
07 авг 2020
Последни новини