От х:

Днес в x:

На Архенгелова задушница тачим паметта на загиналите войни за родината

    Днес е Архангелова задушница. Един от трите най-тежки дни, в който християните отдават почит към починалите си роднини. Денят се отбелязва с плаваща дата, тъй като е винаги в първата събота преди големия празник на Св. Архангел Михаил. Освен това зависи и от най-големия християнски празник Възкресение Христово, чиято дата също е променлива, тъй като се влияе от първото следмартенско пълнолуние.

    Още вчера много от хасковлии почистиха гробовете на централния гробищен парк. Общината също си беше свършила работата и се беше погрижила за достъпа до местата, но към края на парка все още има какво да се иска относно достъпната среда.

    И на днешният ден, въпреки дъжда,  десетки хора пристигнаха пред последните домове на своите покойници, за да ги прикадят и да раздадат за душите им варено жито и хляб или пита, вино, плодове, сладкиши и бонбони. 

    На този ден в храмовете се извършва литургия за упокой, след което се служи обща панихида, по време на които се пали свещ и се отправят молитви за душите на мъртвите.
    На Архангелова задушница почитаме и паметта на войниците и офицерите, които са жертвали живота си за свободата на България, поради което денят е известен още като Мъжка задушница.
    Обичаят на Архангелова задушница се спазва от векове, като в него заедно с православните догми се преплитат древни практики и ритуали. Своите мъртви близки са почитали и живелите по българските земи римляни, траки, славяни и прабългари. Римляните, например, са покривали гробовете с рози и са давали обеди за помен, а траките ни засвидетелстват своята почит, оставяйки ни като наследство многобройните могили по нашите земи.

    Неслучайно виното и житото присъстват на всяка една задушница. Виното символизира Христовата кръв и тайнството на светото причастие, а житото е символ на бъдещото ни възкресение. На гроба на покойника не се оставя храна.

    Поради вярването, че така ще прогонят дявола и злите сили близките и до днес прикадяват на гробовете с тамян, палят се и свещи, като символ на неугасващия спомен за починалия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини