От х:

Днес в x:

Бойко Борисов и Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница

    Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница. Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, която се администрира от Букурещ.

    В церемонията по откриването на пункта Липница-Кайнарджа участваха още румънският министър на вътрешните работи Кармен Дан и българският му колега Валентин Радев

    Отварянето на граничния пункт е заложено още през 2003 година, когато правителството на Симеон Сакскобургготски договаря с румънската страна откриването на два нови пункта – край Кайнарджа и край село Северняк в добричката община Крушари. По времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков – през март 2017 г. , е договорено пунктът да работи от 8 до 20 часа, а през него да минават само автомобили с тегло до 3.5тона, като тежкотоварният трафик остава забранен. От 2007 година е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата. От българска страна е изграден 17 км път, който обаче бе с две платна, а румънското с 4 и заради разликата в габаритите пътят остана затворен дълго време.

    Шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.

    Днес Борисов и Тудосе провеждат съвместно заседание на двете правителства в резиденция „Евксиноград“ във Варна.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини