От х:

Днес в x:

Новият Висш съдебен съвет встъпва в длъжност

Министърът на правосъдието Цецка Цачева откри церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания Висш съдебен съвет.

В словото си тя припомни какво е направено, за да се реформира съдебната система и да заработи по-ефективно – ВСС е разделен на две колегии, въведени са проверки за почтеност и конфликт на интереси, засилване на самоуправлението на съдилищата, обективно атестиране на магистратите, промени в дисциплинарното производство, правила за командироване.

Ние всички тук сме съмишленици, се обърна тя към новоизбраните магистрати и подчерта, че реформата е усилие на всички институции. „Очакванията на гражданите са за повече справедливост и безпристрастност и трябва да се работи в посока доверието на хората“.

Този ВСС за пръв път е избран по нови правила и това ще им даде сили да преодолеят недоверието в съдебната власт, припомни Цачева. Тя се спря и на противопоставянията в стария ВСС и в съдебната система и беше категорична, че това не работи в посока повишаване на доверието в системата.

„Споровете и личните нападки са неразбираеми за обществото и оставят привкус за нещо незряло“, добави още тя.

На новите магистрати във ВСС правосъдният министър пожела да защитават независимостта на съдебната система и да решават проблемите с лекота.

От името на президента Румен Радев, Цачева изчете поздравителен адрес.

В него президентът заявява, че ВСС има важна роля при защитаване устоите на държавата. ВСС е гаранция за независимостта на съдебната власт. Радев призовава към мъдрост и обективност.

Явор Нотев, заместник председател на НС, в словото си заяви, че ВСС не трябва да допуска политически и икономически влияния и въздействия.

Димитър Узунов, представляващ отиващия си ВСС, символично предаде властта на новия състав и заяви, че те отбелязват нов етап, защото много от тях са избрани пряко. Той пожела на колегите си да завършат започнатите промени.

Новоизбраните магистрати подписаха актове за встъпване в длъжност.

На церемонията присъстваха посланици, депутати, прокурори, съдии, адвокати, председателят на ВАС, ВКС, главният прокурор.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини