От х:

Днес в x:

Пълно слънчево затъмнение над всички щати

В понеделник, 21 август, за първи път от 99 години, пълно слънчево затъмнение ще премине над САЩ изцяло, от западното до източното крайбрежие.

Затова то предизвиква толкова голям интерес. Пълно затъмнение, което преминава над цялата държава, е много рядко. Предишният път е било на 8 юни 1918 г.  

Сегашното пълно слънчево затъмнение е изключително, защото е първото над САЩ през 21-и век и първото там от 1991 г., като е можело да бъде наблюдавано само от Хавай. Над континентални щати пълно затъмнение не е имало от 38 години, но и тогава е било над северозападната част от страната. 

Освен ако няма облаци, Линкълн Бийч в Орегон ще е първият континентален американски град, където ще се вижда пълното затъмнение от 10,16 ч. местно време (17,16 ч. по Гринуич). Сянката ще премине през 14 щата, като широчината й ще е около 113 км.

Най-дълго пълното слънчево затъмнение ще продължи около Карбъндейл, Илинойс - 2 минути и 40 секунди, съобщи НАСА. Явлението ще приключи в 14,48 ч. местно време (18,48 ч. по Гринуич) над Чарлстън, Южна Каролина.

Има доста суеверия за слънчевите затъмнения, заради което на сайта на НАСА е поместен списък с "погрешни представи" относно затъмненията. Сред тях са, че бременните жени не трябва да наблюдават феномена поради страх от увреждане на неродените бебета или че по време на слънчево затъмнение не трябва да се приготвя храна, защото може да бъде отровена от слънчевата радиация. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини