От х:

Днес в x:

32 °C

Спипаха българи с контрабандни препарати за растителна защита, забранени в ЕС

В разгара на селскостопанската работа, митническите власти на ГКПП Капитан Андреево спипаха българи, които са се опитали да прехвърлят нелегално препарати за растителна защита от Турция в България. Освен, че са на цена в пъти по-ниска от тази у нас, много от препаратите, които се купуват от южната ни съседка са забранени за използване в страните от Европейския съюз.

Заловеното количество на входа на България е общо 465 литра и 143 килограма. Контрабандата е разкрита при два отделни случая.

При единият от тях на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси" от Турция пристига автобус с българска регистрация.

Шофьорът и пътниците му обявяват пред власите, че не пренасят стоки или валутни ценности, които подлежат на деклариране.

Въпреки това превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка от служители на мобилна митническа група. При проверката в багажното отделение, под седалките и в личния багаж на един от пътниците, са открити 223 литра и 30 кг препарати за растителна защита, забранени за внос в България и ЕС. На нарушителя, български гражданин, е съставен акт по Закона за митниците и е задържано обезпечение от 100 долара. Той се е държал агресивно и се е опитал да осуети проверката, затова му е съставен и акт за възпрепятстване работата на митническите служители.
При другият от случаите контрабандата е иззета от лек автомобил, с турска регистрация, влизащ в страната ни от Турция. Превозното средство е управлявано от жена, българска гражданка, пътуваща сама. От служители на ГД „Гранична полиция" е подадено искане за щателна митническа проверка на превозното средство и пътничката. При извършената проверка се установява, че багажника и купето на автомобила са пълни с общо 319 туби и пакети, съдържащи 242 кг и 113 литра недекларирани препарати за растителна защита от 9 различни търговски марки - произведени в Турция и също забранени за внос в България и ЕС. Нарушителката е със санкция по Закона за митниците.
Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.
През изминалите два месеца, митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали общо 792.5 литра и 427.4 кг забранени за внос пестициди. 

Красимира Славова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ni
  Nikito
  16 -2
  14:05, 3 авг 2017
  Точно, защото са в пъти по-евтини (и по-ефективни), за това са забранени в ЕС!
 • 2
  За
  Защо?
  14 -1
  14:53, 3 авг 2017
  Плодове и зеленчуци обработвани с тях не са забранени нали?
 • 3
  Ми
  Минчо
  6 0
  20:51, 3 авг 2017
  И лекарствата са по-евтини в Турция, но официално не може... Защото мафията так и изобщо в ЕС не ги позволява, Трябва тук да има луди печалби!!! Ами перилните препарати, памперсите - защо и те са по-евтини в Турция и даже с превоза и препродажбата им са пак по-евтини? Защото тук СА ЛУДИ ПЕЧАЛБИ! Шуменският производител на перилни препарати, кой постоянно бълва реклами, внася всичките съставки от Турция!
 • 4
  Гь
  Гьотере видял
  1 -3
  21:59, 3 авг 2017
  Гледам все "експерти" са се изходили по въпроса, та рекох и аз едно лайшко мнение да дам. Абе, асковски кауни, що не погледнете КОЙ изнася лекарства в Турция? Дали между износителите има един единствен, който да не произхожда от "строителите на светлото комунистическо бъдеще"? Нали тези лекарства ги внасяме от ЕС та да лекуваме такива кауни като вас, но червената мафия ПРАВИЛНО е решила, че на скотове като вас не им се полага лечение и изнася лекарствата на хората в Турция. Ако така я карате само на билколечение ще я карате, докато ви дойде акъла в празните кратуни или докато съвсем изчезнете. И на изборите все за комунисти и за децата им да гласувате!
  • А бе бостанджия, дето все кауни и карпузи са ти в главата, какви червени, какви зелени намери в статията, че да лаеш "лайшко" мнение? Нали си тиква, реши, че и ние се лекуваме с препарати за растителна защита.

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини