От х:

Днес в x:

4 °C

Спипаха българи с контрабандни препарати за растителна защита, забранени в ЕС

В разгара на селскостопанската работа, митническите власти на ГКПП Капитан Андреево спипаха българи, които са се опитали да прехвърлят нелегално препарати за растителна защита от Турция в България. Освен, че са на цена в пъти по-ниска от тази у нас, много от препаратите, които се купуват от южната ни съседка са забранени за използване в страните от Европейския съюз.

Заловеното количество на входа на България е общо 465 литра и 143 килограма. Контрабандата е разкрита при два отделни случая.

При единият от тях на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси" от Турция пристига автобус с българска регистрация.

Шофьорът и пътниците му обявяват пред власите, че не пренасят стоки или валутни ценности, които подлежат на деклариране.

Въпреки това превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка от служители на мобилна митническа група. При проверката в багажното отделение, под седалките и в личния багаж на един от пътниците, са открити 223 литра и 30 кг препарати за растителна защита, забранени за внос в България и ЕС. На нарушителя, български гражданин, е съставен акт по Закона за митниците и е задържано обезпечение от 100 долара. Той се е държал агресивно и се е опитал да осуети проверката, затова му е съставен и акт за възпрепятстване работата на митническите служители.
При другият от случаите контрабандата е иззета от лек автомобил, с турска регистрация, влизащ в страната ни от Турция. Превозното средство е управлявано от жена, българска гражданка, пътуваща сама. От служители на ГД „Гранична полиция" е подадено искане за щателна митническа проверка на превозното средство и пътничката. При извършената проверка се установява, че багажника и купето на автомобила са пълни с общо 319 туби и пакети, съдържащи 242 кг и 113 литра недекларирани препарати за растителна защита от 9 различни търговски марки - произведени в Турция и също забранени за внос в България и ЕС. Нарушителката е със санкция по Закона за митниците.
Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.
През изминалите два месеца, митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали общо 792.5 литра и 427.4 кг забранени за внос пестициди. 

Красимира Славова

 

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ni
  Nikito
  16 -2
  14:05, 3 авг 2017
  Точно, защото са в пъти по-евтини (и по-ефективни), за това са забранени в ЕС!
 • 2
  За
  Защо?
  14 -1
  14:53, 3 авг 2017
  Плодове и зеленчуци обработвани с тях не са забранени нали?
 • 3
  Ми
  Минчо
  6 0
  20:51, 3 авг 2017
  И лекарствата са по-евтини в Турция, но официално не може... Защото мафията так и изобщо в ЕС не ги позволява, Трябва тук да има луди печалби!!! Ами перилните препарати, памперсите - защо и те са по-евтини в Турция и даже с превоза и препродажбата им са пак по-евтини? Защото тук СА ЛУДИ ПЕЧАЛБИ! Шуменският производител на перилни препарати, кой постоянно бълва реклами, внася всичките съставки от Турция!
 • 4
  Гь
  Гьотере видял
  1 -3
  21:59, 3 авг 2017
  Гледам все "експерти" са се изходили по въпроса, та рекох и аз едно лайшко мнение да дам. Абе, асковски кауни, що не погледнете КОЙ изнася лекарства в Турция? Дали между износителите има един единствен, който да не произхожда от "строителите на светлото комунистическо бъдеще"? Нали тези лекарства ги внасяме от ЕС та да лекуваме такива кауни като вас, но червената мафия ПРАВИЛНО е решила, че на скотове като вас не им се полага лечение и изнася лекарствата на хората в Турция. Ако така я карате само на билколечение ще я карате, докато ви дойде акъла в празните кратуни или докато съвсем изчезнете. И на изборите все за комунисти и за децата им да гласувате!
  • А бе бостанджия, дето все кауни и карпузи са ти в главата, какви червени, какви зелени намери в статията, че да лаеш "лайшко" мнение? Нали си тиква, реши, че и ние се лекуваме с препарати за растителна защита.

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
20 яну 2020
Последни новини