От х:

Днес в x:

Спипаха българи с контрабандни препарати за растителна защита, забранени в ЕС

В разгара на селскостопанската работа, митническите власти на ГКПП Капитан Андреево спипаха българи, които са се опитали да прехвърлят нелегално препарати за растителна защита от Турция в България. Освен, че са на цена в пъти по-ниска от тази у нас, много от препаратите, които се купуват от южната ни съседка са забранени за използване в страните от Европейския съюз.

Заловеното количество на входа на България е общо 465 литра и 143 килограма. Контрабандата е разкрита при два отделни случая.

При единият от тях на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси" от Турция пристига автобус с българска регистрация.

Шофьорът и пътниците му обявяват пред власите, че не пренасят стоки или валутни ценности, които подлежат на деклариране.

Въпреки това превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка от служители на мобилна митническа група. При проверката в багажното отделение, под седалките и в личния багаж на един от пътниците, са открити 223 литра и 30 кг препарати за растителна защита, забранени за внос в България и ЕС. На нарушителя, български гражданин, е съставен акт по Закона за митниците и е задържано обезпечение от 100 долара. Той се е държал агресивно и се е опитал да осуети проверката, затова му е съставен и акт за възпрепятстване работата на митническите служители.
При другият от случаите контрабандата е иззета от лек автомобил, с турска регистрация, влизащ в страната ни от Турция. Превозното средство е управлявано от жена, българска гражданка, пътуваща сама. От служители на ГД „Гранична полиция" е подадено искане за щателна митническа проверка на превозното средство и пътничката. При извършената проверка се установява, че багажника и купето на автомобила са пълни с общо 319 туби и пакети, съдържащи 242 кг и 113 литра недекларирани препарати за растителна защита от 9 различни търговски марки - произведени в Турция и също забранени за внос в България и ЕС. Нарушителката е със санкция по Закона за митниците.
Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.
През изминалите два месеца, митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали общо 792.5 литра и 427.4 кг забранени за внос пестициди. 

Красимира Славова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ni
    Nikito
    18 -2
    14:05, 3 авг 2017
    Точно, защото са в пъти по-евтини (и по-ефективни), за това са забранени в ЕС!
  • 2
    За
    Защо?
    15 -2
    14:53, 3 авг 2017
    Плодове и зеленчуци обработвани с тях не са забранени нали?
  • 3
    Ми
    Минчо
    7 0
    20:51, 3 авг 2017
    И лекарствата са по-евтини в Турция, но официално не може... Защото мафията так и изобщо в ЕС не ги позволява, Трябва тук да има луди печалби!!! Ами перилните препарати, памперсите - защо и те са по-евтини в Турция и даже с превоза и препродажбата им са пак по-евтини? Защото тук СА ЛУДИ ПЕЧАЛБИ! Шуменският производител на перилни препарати, кой постоянно бълва реклами, внася всичките съставки от Турция!
  • 4
    Гь
    Гьотере видял
    1 -4
    21:59, 3 авг 2017
    Гледам все "експерти" са се изходили по въпроса, та рекох и аз едно лайшко мнение да дам. Абе, асковски кауни, що не погледнете КОЙ изнася лекарства в Турция? Дали между износителите има един единствен, който да не произхожда от "строителите на светлото комунистическо бъдеще"? Нали тези лекарства ги внасяме от ЕС та да лекуваме такива кауни като вас, но червената мафия ПРАВИЛНО е решила, че на скотове като вас не им се полага лечение и изнася лекарствата на хората в Турция. Ако така я карате само на билколечение ще я карате, докато ви дойде акъла в празните кратуни или докато съвсем изчезнете. И на изборите все за комунисти и за децата им да гласувате!
    • А бе бостанджия, дето все кауни и карпузи са ти в главата, какви червени, какви зелени намери в статията, че да лаеш "лайшко" мнение? Нали си тиква, реши, че и ние се лекуваме с препарати за растителна защита.

Още новини

Последни новини