От х:

Днес в x:

Северна Корея: Тежка суша и силен ръст на БВП

Северна Корея преживява най-тежката суша от 2001 г. насам, която е нанесла сериозни щети на културите. В същото време страната отчита най-голямия растеж на БВП.

Данните за сушата обяви в доклад Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Тя призовава да се окаже спешна помощ на страната, пише ТАСС, цитирана от БТА. 

Най-тежката последна суша в Северна Корея продължи 300 дни през 2001 г. и тогава имаше голям глад в страната. 90-те години на миналия век също бяха години на глад в Северна Корея и се смята, че тогава са починали между няколкостотин хиляди души до няколко милиона души. 

Очаква се обстановката със сушата в страната да се влоши тъй като по принцип през юли вали в края на месеца и късните дъждове не позволяват засаждането на основните сезонни култури, от които реколтата се събира между октомври и ноември, предупреждава Организацията по прехрана и земеделие на ООН. 

Около 70 процента от 25,1-милионното севернокорейско население страда от хранителна несигурност, пък сочат данни на Световната програма по прехраната. 

Същевременно днес стана ясно, че икономиката на Северна Корея е нараснала с най-бързо темпо за последните 17 години. Данните са за икономическия растеж през 2016 г. и са оповестени южнокорейската Централна банка, предаде Ройтерс. 

БВП на Северна Корея през изминалата година се е увеличил с 3,9 процента в сравнение с предходната година. Растежът се дължи основно на минното дело и енергетиката. В тези области растежът през 2016 г. е с 6,1 процента повече в сравнение с 1999 г. 

Износът от Северна Корея е нараснал с 4,6 процента. БВП на глава от населението през 2016 г. е бил 1,5 милиона вона (1136 долара). 

По принцип Северна Корея не публикува данни за състоянието на икономиката си. Данните се публикуват всяка година от Южнокорейската централна банка. 

Северна Корея е обект на международни санкции заради ядрената и балистичната си програма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини