От х:

Днес в x:

При отговор ”да” Каталуния ще обяви независимост незабавно

Ако отговор "да" спечели на референдума, ще обявим незабавно независимост на Каталуния от Испания, каза регионалната управляваща коалиция.

Управляващата коалиция в испанската автономна област Каталуния увери днес, че референдумът за самоопределение, който възнамерява да организира през октомври, ще има последици и че ще обяви незабавно независимост, ако отговор "да" победи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако мнозинството от подадените гласове са в подкрепа на създаването на каталунска република, трябва незабавно да обявим независимост", каза Габриела Сера, депутат в регионалния парламент от крайнолявата сепаратистка партия Кандидатура за народно единство, при представянето на закона, по който ще бъде организиран референдумът.

Премиерът на автономната испанска област Каталуния Карлес Пучдемон обяви по-рано този месец, че на 1 октомври ще организира референдум за независимост въпреки забраната на съда. 

Въпросът, който ще бъде зададен на каталунците, ще бъде "Искате ли Каталуния да бъде независима държава с републиканско управление?".

Пучдемон подчерта, че каталунците имат право на референдум за самоопределение.

Този референдум няма да се състои, защото е незаконен, заяви в отговор говорителят на испанското правителство и министър на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго. 

Каталуния има население от над 7 милиона души и произвежда една пета от испанския БВП.

44,3 на сто от каталунците подкрепят независимостта, а 48,5 на сто са против нея, показа проучване на правителствен институт от началото на месеца. 73,6 на сто от каталунците обаче искат да гласуват на референдума.

Коментари в сайта

Последни новини