От х:

Днес в x:

В италианския Сенат се биха заради закон за имигранти

В горната камара на италианския парламент се стигна до сбиване, след като десни сенатори атакуваха законопроект за даване на гражданство на деца на имигранти.

Това съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Яростно оспорваният закон, подкрепян от управляващата Демократична партия, стигна до Сената над година и половина след одобряването му от долната камара.

Сенатори от антиимигрантската Северна лига апострофираха председателя на парламента и размахваха плакати, на които пишеше: "Спрете инвазията". Служители на парламента бързо отнемат плакатите от протестиращите.

Валерия Федели, министър на образованието,  бе ударена със стол по лакътя по време на свадата.

Законопроектът предвижда децата, родени в Италия от неиталианци, да могат да бъдат признати за италиански граждани. Същото се отнася до или децата, пристигнали в страната преди 12-годишна възраст и прекарали поне 5 години в държавни училища.

Имиграцията е една от най-болезнените теми за италианските политици. През последните 3 години в страната по море от Либия пристигнаха над половин милион души, идващи главно от страни в Африка на юг от Сахара, отбелязва Ройтерс.

Чужденците увеличават намаляващото население. Според института на Фондация ИСМУ през 2014 г. в Италия имало около един милион непълнолетни чужденци

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини