От х:

Днес в x:

Момче почина дни след плуване: Какво е "сухо удавяне"?

4-годишно момче от Тексас почина наскоро шест дена, след като е плувало, от т. нар. "сухо удавяне", съобщи CNN.

Какво означава това?

Момчето на име Франки Делгадо си играе във водите на залива Галвестън, когато е повалено от вълнà. В началото детето изглежда наред. Но на следващия ден започва повръщане и диария. Почти една седмица по-късно Франки казва за болки в рамото, а по-късно, по време на сън, спира да диша. Въпреки че е откаран в клиника, лекарите не успяват да го съживят, предаде CNN.

Лекарите обясниха, че са намерили течност в белите дробове на Франки и около сърцето му и обявиха, че е починал от "сухо удавяне", според CBS.

Сухото удавяне се случва когато ларингсът (гръклянът) получи спазъм и се затвори. Това прави трудно дишането и пациентът не получава кислород, обяснява пред LiveScience д-р Майк Патрик (Mike Patrick), лекар в отделение по спешно-медицинска помощ в Детската болница в Кълъмбъс, щата Охайо.

Когато това се случи, реакцията на организма е да изпрати течност в белите дробове, за да компенсира ограниченият газов обем и да се опита да отвори ларингса. Белите дробове се пълнят с течност - състояние, наречено белодробен оток. Симптомите на сухото удавяне обикновено започват в рамките на един час, след като човекът е бил във водата, отбелязва Патрик.

Важно е да се знае, че не е задължително водата да участва в случаите на сухо удавяне. Могат да се натрупват течности в белите дробове поради физиологични процеси и пациентът да се удави в собствените си течности, а не от вода от външен източник.

Ларингоспазъм (спазъм на мускулите на ларинкса), при който ларинксът се изключва и не се отваря, може да доведе до сухо удавяне. Източник: wiseGEEK

Сухото удавяне е спешен медицински случай. Пациентът ще умре, ако не се лекува заради прекратен достъп на кислород и медицинската намеса трябва да е възможно най-бърза. Около 15% от смъртните случаи от удавяне се дължат на сухо удавяне, пише wiseGEEK

Вторично удавяне

Друг необичаен начин за удавяне дълго време след като човек е бил във водата, се нарича "вторично удавяне". В този случай водата отмива повърхностно активното вещество в белите дробове, хлъзгаво вещество, което е необходимо, за да предпази белодробните мехурчета от слепване и разрушаване, обяснява Патрик пред LiveScience. Без повърхностно активното вещество алвеолите на белите дробове започват да се слепват и организмът не може правилно да обменя въглероден диоксид и кислород, заяви Патрик. Това води до същата реакция като сухото удавяне - организмът изпраща течност в белите дробове и резултатът е белодробен оток. Симптомите на вторичния удавяне обикновено започват в рамките на 24 часа, след като пациентът е бил във водата.

Белодробен оток се нарича медицинско състояние, характеризиращо се с натрупването на течност около белите дробове. Източник: wiseGEEK

И сухото удавяне, и вторичното удавяне са редки, коментира д-р Майк Патрик. Те засягат само около 5% от децата, които са преживявали проблеми с дишането при опастност от удавяне.

Лекарите препоръчват, когато децата се гмуркат родителите да следят отблизо детето си в продължение на 24 часа след това. Ако детето изпитва респираторни симптоми като затруднено дишане, хрипове, кашлица или дискомфорт в гърдите, трябва да се обърнат към медицинска помощ веднага, заяви д-р Патрик.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини