От х:

Днес в x:

Уникално! Колко е бърз най-бързият асансьор в света (видео)

    В Рекордите на Гинес най-бързият асансьор е на Mitsubishi Heavy Industries, производител на асансьори. Намира се в Китай и обслужва небостъргача Shanghai Tower. Максималната му скорост е 1260 м/мин ( 73.8 км/ч). 

    Шанхайската кула - втората по височина сграда в света постави три Guinness World Records. Китайският небостъргач официално има най-бързият асансьор в света, най-високият асансьор в сграда и най-бързият двуетажен асансьор. 

    За сграда със 128 етажа, висока 632 метра, бързият асансьор винаги е необходимост.

    Инсталиран през юли 2016, асансьорът, проектиран от Mitsubishi Electric, се движи с невероятната скорост 20,5 метра в секунда - по-бърз от Юсеин Болт, но малко по-бавен от гепард.  С бързия асансьор посетителите се изкачват до наблюдателната кула на сградата, откъдето се разкриват неповторими гледки. Скоростта му в ежедневието обаче е лимитирана на 18 м/сек, както се вижда в множество видеоматериали.

    Другият най-бърз асансьор е разработен за сградата CTF Finance Centre с височина 530 м в китайския град Гуанджоу. Развива скорост до 1200 м/мин и е създаден от японската високотехнологична корпорация Hitachi. Aсансьорът се се качва от етаж нула до 95 в невероятните 45 секунди - или 20 метра в секунда.

    "Искахме да бъде бърз, но такава скорост не се очакваше", казва Дейвид Хо, ръководител на дизайна в New World Development, който участва в разработването на CTF Tower. "Но титлата най-бърз скоро ще отиде при друг", прогнозира той през април. 

    Кулата CTF е не само най-високият небостъргач в Гуанджоу - това е най-високата тухлена сграда в света. Това само по себе си е огромно техническо предизвикателство, казва главният архитект на на фирмата, проектирала небостъргача. "Клиентът искаше материал, който да припомни историческата търговия с керамика в региона."

    "Стратегията за издигането изискваше да се превозват големи обеми хора ... и клиентът направи огромна инвестиция, за да е сигурен, че това ще се случва бързо", казва Форт. През CTF Tower преминават 25 хил. души дневно.

    В кабината индикатор показва на пътниците колко бързо се движат. Високотехнологична система за регулиране на налягането на въздуха предпазва ушите от заглъхване и блокира неудобството от ускорението. Издигането е толкова гладко, че е трудно да се повярва, че е от най-бързите в света.

    През май асансьорът достигна максимална скорост от 1200 метра за минута или 72 километра в час като номинална скорост и асансьорът вече е в окончателната фаза на регулиране. Hitachi твърди, че постига още по-високи скорости, но управлението на асансора лимитира скоростта за безопасност.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини