От х:

Днес в x:

15 °C

Кипърските преговори ще продължат в Женева на 28 юни

Лидерите на кипърските гърци и турци ще се завърнат в Женева на 28 юни за разговори, насочени към преодоляване на някои от най-болезнените въпроси по пътя на историческа сделка за обединението на Кипър.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще присъства на преговорите с лидера на кипърските гърци Никос Анастасиадис, който оглавява международно признатото правителство на острова, и неговия кипърски турски колега Мустафа Акънджъ, съобщи ООН.

Гутериш убеди двамата лидери да се върнат на масата за преговори по време на четиричасова среща в седалището на ООН в Ню Йорк в неделя. Гаранти в лицето на Гърция, Турция и Великобритания също ще присъстват, както и представител на Европейския съюз като наблюдател, предаде БГНЕС.

Специалният пратеник на ООН Еспен Барт Ейде заяви в понеделник, че двугодишните дипломатически усилия за постигане на споразумение са в своята "крайна точка".

Основен спор остава новият режим на сигурност, който ще отговори на исканията на кипърските гърци за оттегляне на турските войски като приоритет, докато кипърските турци настояват, че други въпроси трябва да бъдат разгледани на първо място. Преговорите са насочени към създаването на нова федерация в Кипър. Несъгласието относно връщането на собствеността и споделянето на властта обаче все още не е напълно разрешено.

Специалният пратеник на ООН работи върху специален документ за сигурността, който ще очертае различните стъпки, необходими за справяне с исканията на двете страни.

Говорителят на ООН Стефан Дуярич каза, че предложената сделка за сигурност „ще бъде финализирана преди конференцията, за да помогне да се ръководят дискусиите за сигурността и гаранциите".

Ейде заяви, че следващият кръг на преговори вероятно ще продължи две седмици.

Кипър е разделен от 1974 г. насам. Турция поддържа около 35 000 войници в северната част на острова.

Организацията на обединените нации, която има 950 миротворци, служещи на острова, може да има известна надзорна роля за прилагането на новите споразумения за сигурност.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини