От х:

Днес в x:

21 °C

Чиновници от ДАИ уреждали книжки на неграмотни срещу скромна сума

Чиновници от ДАИ са уреждали книжки на неграмотни срещу 50 или 100 лева. Това стана ясно след акция на ГДБОП и прокуратурата, при която били задържани 12 служители.

Те манипулирали системата така, че вместо на случаен принцип, да се падат избрани от тях даяджии за провеждането на т.нар. кормуване за получаването на свидетелство за управление на автомобил.

Парите били давани от шефове на автошколи. Вече има двама задържани такива, съобщиха от прокуратурата. Така общият брой на замесените в схемата само до четвъртък следобед достигнала 14 души. Едва, след като вече имало „назначен“ изпитващ, тогава кандидат-шофьорът давал суми между 2000 и 4000 лева, за да бъде пуснат безпроблемно,информира "Монитор".

Парите се разпределяли по всички нива. От високопоставените служители в ДАИ, през изпитващите и до автоинструкторите. Далаверата била записана както от специални разузнавателни средства, така и се потвърждавала от свидетелски показания, както и от признанията на самите изпитващи.

„Ние пари от хора, които могат да карат, не взимаме“, казал единият от тях, малко след като се оказал с белезници на ръцете. Той дори благодарил на разследващите, след като намерили в дома му 15 хил. лева, скрити в книги. Мъжът бил забравил, че ги е скрил там. Дори не си спомнял, че ги има. Само благодарение на обиска той се сетил, че има такава сума.

„Благодари ни, че му я окрупнихме“, каза шефът на Специализираната наказателна прокуратура Иван Гешев.

По думите му при обиските на всички задържани служители били намерени близо 116 хил. лева. Пари, които са взети само през последните дни. „Сами можете да си направите сметка колко са получавали. Те са взимали пари ежедневно.

До момента имаме категорични данни за 15 души, които са си платили книжките. Ще изскочат още много. Ще направим искане към съответните органи свидетелствата им да бъдат отнети, каза още Гешев, подкрепен от шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Двамата се обединиха и около друго мнение. Това било застрашаване на националната сигурност.

„С действията си тези държавни служители са застрашили националната сигурност, тъй като са пуснали на пътя лица, които не могат да управляват моторни превозни средства“, каза Гешев. Според него тежката статистика със загиналите на пътя се дължала отчасти и на тези купени книжки.

„Това е поредната успешна реализация между ГДБОП и Специализираната прокуратура. Тя беше осъществена с помощта на Министерство на транспорта, то е наш съюзник. Те винаги са от потърпевшата страна“, обясни пък Спиридонов. Той увери, че ще се полагат големи усилия, за да не се допускат подобни нарушения.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини