От х:

Днес в x:

12 °C

Чиновници от ДАИ уреждали книжки на неграмотни срещу скромна сума

Чиновници от ДАИ са уреждали книжки на неграмотни срещу 50 или 100 лева. Това стана ясно след акция на ГДБОП и прокуратурата, при която били задържани 12 служители.

Те манипулирали системата така, че вместо на случаен принцип, да се падат избрани от тях даяджии за провеждането на т.нар. кормуване за получаването на свидетелство за управление на автомобил.

Парите били давани от шефове на автошколи. Вече има двама задържани такива, съобщиха от прокуратурата. Така общият брой на замесените в схемата само до четвъртък следобед достигнала 14 души. Едва, след като вече имало „назначен“ изпитващ, тогава кандидат-шофьорът давал суми между 2000 и 4000 лева, за да бъде пуснат безпроблемно,информира "Монитор".

Парите се разпределяли по всички нива. От високопоставените служители в ДАИ, през изпитващите и до автоинструкторите. Далаверата била записана както от специални разузнавателни средства, така и се потвърждавала от свидетелски показания, както и от признанията на самите изпитващи.

„Ние пари от хора, които могат да карат, не взимаме“, казал единият от тях, малко след като се оказал с белезници на ръцете. Той дори благодарил на разследващите, след като намерили в дома му 15 хил. лева, скрити в книги. Мъжът бил забравил, че ги е скрил там. Дори не си спомнял, че ги има. Само благодарение на обиска той се сетил, че има такава сума.

„Благодари ни, че му я окрупнихме“, каза шефът на Специализираната наказателна прокуратура Иван Гешев.

По думите му при обиските на всички задържани служители били намерени близо 116 хил. лева. Пари, които са взети само през последните дни. „Сами можете да си направите сметка колко са получавали. Те са взимали пари ежедневно.

До момента имаме категорични данни за 15 души, които са си платили книжките. Ще изскочат още много. Ще направим искане към съответните органи свидетелствата им да бъдат отнети, каза още Гешев, подкрепен от шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Двамата се обединиха и около друго мнение. Това било застрашаване на националната сигурност.

„С действията си тези държавни служители са застрашили националната сигурност, тъй като са пуснали на пътя лица, които не могат да управляват моторни превозни средства“, каза Гешев. Според него тежката статистика със загиналите на пътя се дължала отчасти и на тези купени книжки.

„Това е поредната успешна реализация между ГДБОП и Специализираната прокуратура. Тя беше осъществена с помощта на Министерство на транспорта, то е наш съюзник. Те винаги са от потърпевшата страна“, обясни пък Спиридонов. Той увери, че ще се полагат големи усилия, за да не се допускат подобни нарушения.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
27 фев 2020
Последни новини