От х:

Днес в x:

Белгия иска по-малко ангажименти към споразумението за климата

Белгия ще настоява да се намалят ангажиментите на страната по Парижкото споразумение за климата, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 

Министърът на енергетиката и околната среда Мари-Кристин Маргем възнамерява да започне преговори с институциите на ЕС, като ще настоява количеството на отделяните парникови газове в страната да бъде намалено с по-малко от 35 процента до 2030 година.

Според ведомството Европейската комисия не е взела предвид местоположението на Белгия и това, че тя е транзитна страна за многобройните международни тежкотоварни превозни средства.

Като допълнително оправдание за преразглеждането на ангажиментите по споразумението се посочва остарялата инфраструктура в Белгия. 

Преди дни американският президент Доналд Тръмп обяви решението си да оттегли САЩ от споразумението. Той обяви, че сегашните условия на споразумението са неизгодни за САЩ за сметка на други страни, затова ще настоява за преразглеждане на споразумението или за подписване на ново. 

Едно от основните възражения на Тръмп срещу споразумението е, че според него то има негативен ефект върху американския бизнес. По време на предизборната си кампания Тръмп нарече глобалното затопляне "измислица", сътворена от Китай, за да се сдобие с конкурентни предимства пред САЩ.

Решението на Тръмп беше прието с критики - както от политици, така и от известни личности. 

Коментари в сайта

Последни новини