От х:

Днес в x:

Чехия спира да приема мигранти по квотите на ЕС

Чехия ще спре да приема мигранти от Италия и Гърция по схемата на ЕС за квотно разпределение на пристигащите в Европа бежанци, предадоха Ройтерс и БТА.

Решението на Прага е мотивирано със съображения за сигурност. 

По споразумение от 2015 г. Европейската комисия иска страните членки на ЕС да приемат общо 160 000 бежанци от Италия и Гърция, припомнят агенциите.

Обаче няколко страни като Чехия оспорват решението, а някои отказват да приемат мигранти по тази схема на преразпределение.

Към края на май Чехия е приела само десетина мигранти от общо 2691, каквато е нейната квота, по данни на агенция ЧТК.

Критика към "цялата система" с квотите

Страната няма да приема повече мигранти до изтичането на плана за разпределение през септември, заяви днес вътрешният министър Милан Хованец.

"Поради влошеното положение със сигурността и дисфункционалността на цялата система, правителството одобри предложение да се спре тази система за Чехия. Това означава, че Чехия няма да приема мигранти за преразпределяне от Италия и Гърция", каза Хованец след заседание на кабинета.

Той добави, че чешкото вътрешно министерство ще координира защитата на страната от всякакви действия на ЕС срещу нея по този въпрос.

През октомври в Чехия ще има парламентарни избори. Имиграцията е деликатна тема, като повечето чехи са против приемане на хора от мюсюлмански страни.

Съдебен проблем

Полша, Унгария и Словакия вече отказват да приемат бежанци по схемата с квотите. Словакия и Унгария оспорват квотите в Съда на ЕС.

Европейската комисия заяви, че ще реши този месец дали да заведе дела срещу страните, които отказват да поемат своята квота мигранти.

По цялата квотна схема до момента в ЕС са преразпределени по-малко от 18 500 души, отбелязва Ройтерс.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини