От х:

Днес в x:

Стойка Миланова и Илия Радославов свирят Менделсон с Камерния оркестър на Хасково

    Рядко изпълняваният Двоен концерт за цигулка и пиано на Феликс Менделсон ще звучи утре вечер на сцената на театъра в Хасково в изпълнение на Камерния оркестър с диригент Цанислав Петков и солисти проф.Стойка Миланова и проф.Илия Радославов.

    От днес виртуозните музикантите са в Хасково и в късния следобед започнаха репетициите с местните оркестранти.

    Цигуларката Стойка Миланова и пианистът Илия Радославов се запознават преди година на концерт в Кюстендил. Двамата поддържат връзка и след като проф. Радославов се връща в Илинойс, където преподава пиано. Предложението да влязат в общ проект именно с Менделсоновия двоен концерт за цигулка и пиано е на проф. Миланова. Произведението е от тийнейджърските години на големия композитор, писано е когато Менделсон е 14-15 годишен.

    „За мен е голяма привилегия да свиря с проф.Стойка Миланова, която е виртуозен музикант, прославящ България по света. Не обичам да говоря много за музика, защото музиката говори сама. Това, което имаме да го казваме двамата с нея, ще го кажем във вторник на сцената в Хасково“, посочи проф.Илия Радославов, преди да излезе за първа репетиция с Камерния оркестър на Хасково.

    „С този пианист бих свирила винаги и с огромно удоволствие, защото той е чувствен музикант и умее да вади толкова меки тонове от инструмента си. Щастлива се чувствам в Хасково по две линии - че ще свиря с Илия Радославов и то под диригентството на млада звезда, каквато е Цанислав Петков“, сподели и проф. Стойка Миланова. А с нескрита емоция и удовлетворение диригентът на Камерния оркестър на Хасково определя събитието, което е с начален час 19 във вторник вечер, като „много специален момент“. „За мен, за целия оркестър е голямо щастие, че професорите приеха поканата ни за съвместен проект. Творбата, която ще свирим с тях, е специална, защото е рядко изпълнявана, специален е изобщо опитът да си на една сцена с музиканти като проф.Стойка Миланова и проф. Илия Радославов.

    Проф. Миланова е родена в Пловдив. За първи път хваща цигулка, когато е съвсем мъничка - още на тригодишна възраст, учи при своя баща - цигуларя Трендафил Миланов. Завършва цигулка в консерваторията в Москва като ученичка на Давид Ойстрах. В репертоара ѝ са включени произведения от различни епохи и стилове. Нейният начин на изпълнение се отличава с изключителна прецизност и емоционалност. Преобладават също цигулковите концерти. Изнася концерти със сестра си, пианистката Дора Миланова. Партньори са ѝ били именити цигулари като Давид Ойстрах и Йехуди Менухин. Концертирала е в Европа, Америка и Азия.Преподавала е 5 години в държавна консерватория във Венецуела.

    Роден в България, пианистът Илия Радославов получава докторска степен по пиано при Пол Клолин. С награда за отлични способности и музикални умения е от  Университета на Уисконсин-Мадисън, където учи с Кристофър Тейлър. Проф. Радославов завършва с отличие и притежава степен по пиано от университета Южен Илинойс-Карбондал, където работи с Вилфред Делфин.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Му
      МУЗИКАНТ
      1 -1
      17:58, 5 юни 2017
      Стойка мииланова...поправете се

    Още новини

    Последни новини