От х:

Днес в x:

Русия отмени редица ограничения за вноса от Турция

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление за отмяна на редица ограничения за доставките на продукти от Турция. Документът е поместен на сайта на руското правителство, съобщи ТАСС.

От забранителния списък отпадат замразени пилешки продукти, субпродукти от кокошки и пуйки, свежи и охладени краставици и корнишони, пресни ябълки, круши, грозде и ягоди.

Отменя се забраната за извършване на определен вид работа и оказване на услуги от организации, които се намират под юрисдикцията на Турция или под контрола на турски граждани и организации. Става дума за строителство, дейността на туристически агенции и хотели, дървообработка, провеждането на технически изпитания, изследвания и анализи. На турските компании се разрешава да оказват услуги за осигуряване на държавни и общински нужди.

От 1 януари 2016 година, на фона на усложнените политически отношения, Русия въведе забрана върху вноса на редица селскостопански продукти от Турция. В списъка влязоха портокалите, мандарините, гроздето, ябълките, крушите, прасковите, кайсиите и нектарините, сливите, ягодите (горски и култивирани). Под удара на ограниченията попаднаха също домати, краставици, карфиол и броколи, кромид лук, както и замразено месо и субпродукти от пуйки и домашни кокошки, сол и дъвки.

Освен това поради фитосанитарни съображения бе забранен вносът от Турция на пипер, нарове, патладжани, салати, тиквички и тикви, припомня ТАСС.

През октомври 2016 година Русия частично отмени ембаргото върху турски земеделски стоки и разреди вноса на редица плодове. През март руското правителство отмени забраната за внос на дъвки, сол, лук, цветно зеле, броколи и карамфили от Турция. 

/БТА/
 

Коментари в сайта

Последни новини