От х:

Днес в x:

Десетки в литийно шествие на Спасовден в Хасково

    Десетки миряни се включиха в литийното шествие на днешния празник Възнесение Господне, известен като Спасовден. Начело с отец Златко и отец Йордан множеството тръгна от църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ и стигна до параклиса „Свето Възнесение Господне“ на Ямача.

    По стръмния път към парка бяха изкачени и икони, символизиращи възнасянето на Божия син. Празничната служба се проведе пред параклиса, пред който се бяха насъбрали и други вярващи. По традиция в нощта срещу в параклиса „Възнесение Господне“ се раздава фасул, а според вярванията преспалите в района жени, ще заченат.

    Преди началото на шествието беше отслужена литургия в църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“.

    Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Хм
      Хм
      9 0
      14:22, 25 май 2017
      Пише се "Спасовден", а не разделно! Потресаваща е неграмотността Ви!
    • 2
      Аз
      аз
      1 -1
      16:47, 25 май 2017
      В ноща срещу кой ден
    • 3
      Сп
      спас
      3 -1
      17:38, 25 май 2017
      Бе то хубаво с това литийно шествие ама като гледам иконите ги носят пенсионерки които ЕДВАМ ХОДЯТ как са отишли чак до параклиса не знам като имат толкова БОЛЕЖКИ АЛООООООО църквата къде са младите хора какво правите за да ги привлечете към вярата Да ви кажа ли къде са ----------- в унопюто в пиано баровете в центъра пият едно кафе цял ден и ЛЕНТЯЙСТВУВАТ
    Последни новини