От х:

Днес в x:

-1 °C

Хванахме хероин от Иран за над 63 млн. лв.

Рекордно количество хероин са задържали митничарите на ГКПП "Видин - Калафат". Наркотикът е над 400 кг, напластен в листове от по над килограм в слепени плочи от теракота с големина 78 на 78 см. Това обяви на брифинг шефът на Агенция "Митници" главен комисар Георги Костов.

Установеното количество е с близо 70% чистота и е на стойност над 63 млн. лева.

Вчера около 5.30 сутринта, екип на Митница "Лом" спрял за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, който превозвал 25 палета, с общо тегло 23 тона теракотни плочи от България за Холандия. Изпращачът е непозната фирма, а получателят е фирма, която се занимава с готварска дейност в Холандия. Тогава сработил механизмът "анализ на риска", посочи Костов.

Товарният автомобил е отклонен за извършване на проверка. Установени са нетипични аномалии, незабележими без високите технически параметри и високата експертиза на служителите, които работят с преносима модулна система. Когато разпечатили един от палетите се установил и допълнителен белег - остра миризма на оцетна киселина. Тогава служителите решили, че може би става въпрос за камуфлирано в пакетите количество наркотично вещество. В теракотни плочи с размери 78-78 см инспекторите установили, че във всеки един от следващите 17 кашона последните 2 плочки са слепени със силикон. Между тях е поставен лист от 1055 гр. прахообразно вещество. Иззети са 400 пакета по 1055 гр. 423 кг. 222 гр.

По първични проверки на нашите експерти въпросният хероин е с чистота 70%, като прогнозните му пазарна стойност е 63 483 млн. лева. Изключително стойностна реализация на колегите от Митница "Лом", които са проявили необходимата бдителност и са притежавали необходимата експертиза, за да неутрализират контрабандата - въпросното рекордно количество вещество, заяви Георги Костов.

Той изтъкна и ролята на въведения през 2015 г. механизъм на действие на координация на всички структури, с които държавата разполага под ръководството на прокуратурата за противодействие на контрабанди стоки. Сработват силите на МВР, които по думите му много бързо са успели да издирят и установят изпращача на пратката.

Георги Костов коментира още, че силите ни могат да реагират на подобни предизвикателства, стига всички органи да работят в екип под координиращата роля на прокуратурата.

Относно задържания български гражданин, изпращач на пратката с теракота за холандска фирма, занимаваща се с хранителни продукти, главният секретар на МВР старши комисар Младен Маринов коментира, че след откриването на наркотичното вещество, незабавно е сработил координационен център за противодействие на контрабандата. Силите на ГДБОП, ГД "Гранична полиция", СДВР установили склада, където е претоварена стоката и са задържали изпращача.

Следствие на работата е установен целият път на стоката от Иран към Турция и България. Стоката е била превозвана от влекач и ремарке с иранска регистрация до мястото, където стоката е била разтоварена. След това е натоварена на български влекач - въпросния товарен автомобил "Сканиа". Маринов коментира, че цялата система е изградена с оглед да се прекъсне връзката с Иран, която е рискова държава.

Продължават оперативно-издирвателните мероприятия по отношение установяване на съпричастност на жената на задържания гражданин, която е собственик на фирмата - изпращач на стоката, а управител е съпругът й.

Главният прокурор Сотир Цацаров направи паралел между трите най-големи количества задържан хероин на територията на нашата страна. Той се пошегува, че и в трите случая има някакъв готварски елемент. Общото между трите случая бил маршрутът им от Иран към Холандия.

Първата пратка с рекордно количество от 200 кг през 2015 г. е задържана в консервни кутии с доматено пюре. Тогава митничарите трябвало кутия по кутия да отварят консервите, за да установят наркотика.

Вторият рекорд е от 2016 година. Тогава в кутии с панировка за месо е открито отново рекордно количество 214 кг хероин.

"В третия случай е проявена една по-голяма изобретателност", отбеляза Цацаров и визира слепянето на теракотните плочи със силикон и изисквания за установяването им още по-сериозен физически труд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
03 дек 2020
Последни новини