От х:

Днес в x:

ЕС прие новите правила за топлоцентралите

Специален комитет с представители на 28-те държави членки гласува с квалифицирано мнозинство поправки в т.нар. Референтен документ с най-добри налични техники при големите горивни инсталации, предаде БНР. Новоприетите от Евросъюза екологични правила принуждават българските топлоелектрически централи да харчат още пари за очистващи инсталации. 

Независимо, че България се обяви "против", изискванията влизат в сила. Страната ни може да поиска отлагане на срока за прилагане на мерките. България заедно с още 7 държави е гласувала против новите стандарти, но те са били одобрени с мнозинство от 20 гласа, информират от общественото радио.

Според новоприетите правила, допустимите прагове на замърсяване на въздуха от големи горивни инсталации в индустриалните заводи трябва да са още по-ниски. Става въпрос за емисиите на серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици.

По-строгите регулации целят опазване човешкото здраве.

Годишно от мръсния въздух загиват 400 хиляди души в Европа, отбеляза говорителят на ЕК по околна среда Енрико Бривио.

Праговете са определени в консултация с всички засегнати страни.Над 290 експерти бяха консултирани по въпроса от 2011 г. досега. Процесът е прозрачен и включва всички държави-членки, индустрията и неправителствения сектор, посочи Бривио.

От месеци българската минна индустрия критикуваше готвените мерки, защото щели да доведат до закриването на комплекса ТЕЦ Марица Изток.

Централите на лигнитни въглища у нас не спазват новите лимити. Ако не се модернизират, рискуват да бъдат затворени, според бранша, подкрепен от правителството.

В случай, че разходите за инвестиции в модернизация са несъразмерни с екологичните ползи, българските власти имат възможност да поискат дерогация, като същевременно спазват екологичните стандарти в директивата, каза Енрико Бривио.

Терминът "дерогация" означава, че на топлоцентралите на въглища ще се даде по-дълъг преходен период от време, преди те да започнат да изпълняват нормите.

Страната ни вече беше осъдена от Съда на ЕС в Люксембург заради силното замърсяване на въздуха в градовете. Еврокомисията обаче още не е поискала от съда налагането на финансови глоби.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    S
    s
    0 0
    10:54, 29 апр 2017
    Ебем ти европейският съюз. Затвориха държавата а нашите продължават да им лижат задниците. Ако българия остане в ес ще се разпадне.и децата вече го знаят. Дмърт на шорош курвите.
Последни новини