От х:

Днес в x:

Тръгва за първи път в Хасково електронен прием за първокласниците

За първи път родителите на първокласниците в Хасково ще могат да  записват децата си в училище чрез електронна система. 

Централизирана електронна система за приема  ще работи експериментално тази година. Сайтът http://priem.haskovo.bg/   ще бъде активен от понеделник 24 април 2017 година. Въвеждането на електронната системата е във връзка с влизането в сила на решение на местния Общински съвет от април тази година за въвеждане на Система за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на града.

Сайтът е разработен от хасковската фирма ЕСКОМ, като разработчиците уточниха, че това е тестов период за системата.

10 хасковски училища ще приемат първокласниците онлайн за обявените  свободни места. Две от училищата обаче не са включени в електронния прием, тъй като директорите им изрично са заявили с писма до общината, че не желаят да участват -ОУ „ Любен Каравелов“ и ОУ „ Иван Рилски“. Те ще приемат заявления от родителите само на място в училището.

Останалите, освен чрез системата, също ще приемат заявления  на място. Това са училищата НУ“ Г.С.Раковски“, ОУ“ Н.Й.Вапцаров“, ОУ“ Св.Св.Кирил и Методий“, ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ“ Христо Смирненски“, ОУ „ Шандор Петьофи“, СУ „ Васил Левски“, СУ „ Паисий Хилендарски“.

Срокът за кандидатстване за записване в първи клас е от 24 април до 30 май включително, като първото класиране на първокласниците ще бъде обявено на 5 юни. Записването е от 6 до 9 юни. На 12 юни ще бъдат обявени свободните места, които са останали. На 13 и 14 юни ще се подават заявления за второ класиране, резултатите от което ще бъдат обявени на 15 юни. Децата  от втори етап ще могат да бъдат записани от 16 до 20 юни.

Има и трето класиране, за което училищата обявяват свободни места на 21 юни, а кандидатстването за тях е от 22 юни до 26 юни. Резултати се обявяват на 27 юни. Записването е на 28 и 29 юни.  Предвидено е и попълване на свободни места след трето класиране от  30 юни до 14 септември включително.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ва
    Ванчо Бирата
    14 -3
    12:08, 22 апр 2017
    Кой ще повярва на елактронна система, след като другите ще се запишат на място. Бъркате българите с някакви европейци май?
  • 2
    Защо пък ще ползваме тези услуги ? Защо да не загубя един ден да се разхождам насам и натам и да чакам на опашки. Защо трябва да ползвам нови услуги като неща!!! Етакова нещо е хасковлията и после целия му свят е крив. Ами крив ти е света, щото си ОПАК човек! Хората искат да те улеснят да не губиш време, ама на пук ще ида до училището да ги подам документите на ръка - нямам думи! Успех опаки хора-:)
  • 3
    Ха
    хаха
    13 -6
    13:54, 22 апр 2017
    Ами как ще подават онлайн.Да вземе да се обърка нещо и да не могат да запишат първокласниците в елитните у-ща и прехвалените госпожи,че после ще трябва връзки да се търсят .И ще видим тази година дали ще се спазва новия закон ,дали децата живеещи в района ще бъдат с предимство или предимство ще имат тези с връзките.Не разбирам защо деца живеещи на единия край на града да ходят на у-ще в другия край.И защо Рилски и Климент се смятат за най-елитните у-ща,ако някой знае нека ми отговори,че наистина ми е любопитно
    • Не
      Незапознат
      7 -6
      20:12, 22 апр 2017
      Такова нещо като елитно у-ще поне тук в града ни няма.Спрягането на което и да е за такова е дело на психологическа манипулация опитваща се да измени възприятието на другите хора с лъжливи и доста често неетични изказвания.За тези които няма да се съгласят с това ще се опитам да обясня защо мисля така.За да е елитно едно у-ще трябва да е съставено от личностти които
      да притежават най големи способности в колкото се може повече аспекти на човешката дейност.Освен педагогиката.Начина на финансиране на учебният процес и училищата като цяло не позволява което и да е да се развие така че да се определи заслужено като елитно.Стигаме пак както винаги до парите.За да влезе в определена рамка всяко едно е принудено малко или много да прави компромиси. Компромиси които никога не водят до създаването на какъвто и да е елит.Не говоря за разумните такива за възапитателен ефект.Но защо все пак се казва даже и налага че тези и тези са елитни?Това е начин или политика на учебното заведение да манипулира.Налагащо себе си за доминиращо което не само държи образованието като инструмент но и най добре го прилага.Но както казах по горе е ограничено от фактори с които трябва да се съобразява.Затова правят институциална уредба за прием.Тоест приемат деца от известни или изявени семейства в политиката,бизнеса или какви връзки имат.Според тях освен от облагите които могат да се облажат тази група от обществото е достойна да се нарича елитна и ако не да се направи.Това свое лидерство го налагат чрез различните методи на рекламата.Реклама която никога отдолу няма текст с малки букви.В заключение за да се наричат елитни според мен трябва да отговарят поне на три условия.
      1.Да могат със замах така да се каже да преподават знания на основният обществен ресурс децата.Но не само на избраните.
      2.Да са готови да дадат личен и групов пример за поведение на подрастващите които имат неутвърдени и даже сложни понякога взаимоотношения в тази възраст.
      3.Да могат да понесат отговорността както за себе си така и за другите около тях.
      Малко идеалистично прозвуча,нали?Затова няма елит,защото идеала остава написан само на хартиен или електронен носител.
  • 4
    Пл
    Плод и зеленчук
    11 -1
    19:12, 22 апр 2017
    Какви опашки, като половината първокласници са циганчета и им е все тая, къде ще ходят за да не им спрат помощите. Това да не е София!
Последни новини