От х:

Днес в x:

Дубликат на шофьорската книжка ще може да се иска и по електронен път

Промени предвиждат по-малко опашки в КАТ, след като искането за издаване на дубликат на шофьорска книжка ще може да става по електронен път. Това е записано в измененията на наредба на вътрешното министерство. Тя е публикувана на Портала за обществени консултации и на сайта на МВР като на заинтересованите е предоставен 30-дневен срок за предложения и становища. Досега предвидено беше единствено по електронен път да може да се иска издаване на дубликат на контролен талон.

Издаването на дубликат става при загуба, кражба, повреждане или унищожаване на свидетелството за управление на МПС. Промените предвиждат възможността заявлението за издаване на дубликат да бъде подавано по електронен път чрез автоматизираната информационна система на вътрешното министерство. За целта заявителят ще трябва да има квалифициран електронен подпис. След това КАТ ще изпращат потвърждение или отказ за издаване на дубликата отново по електронен път.

"Новата" шофьорска книжка ще се получава обаче лично след заплащане на съответната такса.

Измененията имат за цел и промяна на срока за връщане на отнета шофьорска книжка, когато водачът е заловен с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установени с дрегер или чрез медицинско изследване, под въздействието на наркотици или техните аналози, както и когато откаже да бъде проверен.

Връщането ще става след решаване на въпроса за отговорността му, но в срок не по-дълъг от 18 месеца. Досега срокът е бил шестмесечен.

Една от другите цели на проекта е актуализиране на кодовете и подкодовете, които обозначават ограничителните условия за получаване на шофьорска книжка. Например код за човек, който ползва лещи или протеза, или слухов апарат или който ще ползва автомобил, пригоден към индивидуални потребности на шофьора, като автомобили, чиято спирачка, може да се задейства с коляно.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини